SPREMAJU PROTEST ZBOG TRNOVCA? Opozicione stranke razmatrale zajedničke akcije, pozivu se nisu sve odazvale

V. N.

30. 06. 2022. u 07:21

JOŠ jedan pokušaj da se napravi dogovor o zajedničkim akcijama dela proevropske opozicije je propao, jer se na sastanak u organizaciji pokreta "Zajedno", predvođenim Nebojšom Zelenovićem, nisu pojavili svi stranački lideri koji su pozvani.

СПРЕМАЈУ ПРОТЕСТ ЗБОГ ТРНОВЦА? Опозиционе странке разматрале заједничке акције, позиву се нису све одазвале

Lideri na okupu tokom izborne noći, Foto N. Skenderija

Okupljanje su tako "bojkotovali" predstavnici Narodne stranke Vuka Jeremića i Demokratske stranke, ali i ljudi iz "Ne davimo Beograd", inače Zelenovićevi partneri iz predizborne koalicije "Moramo".

Razgovorima su, s druge strane, prisustvovali Dragan Đilas i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana i Zdravko Ponoš koji je najavio formiranje svog pokreta. Na strani domaćina, pored Zelenovića, bili su i Aleksandar Jovanović Ćuta i predsednički kandidat "Moramo" prof. Biljana Stojković.

"Krnja" opozicija razmatrala je dalje korake i načelno dogovorila da se svim opozicionim poslanicima ponudi da upute zajednički zahtev za što skoriji završetak izbornog procesa i konstituisanje parlamenta. Među idejama je i da opozicija organizuje proteste ukoliko se nastavi sa ponavljanjem glasanja u Velikom Trnovcu, zbog čega još nisu proglašeni rezultati aprilskih parlamentarnih izbora.

Vuk Jeremić, Foto N. Skenderija

Inače, ovo je bio prvi zajednički susret proevropske opozicije posle postizbornog sastanka Đilasa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je dodatno uticao na odnose u opoziciji, ali i na definitivni raspad koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

Definitan kraj ovog saveza odsvirao je Đilas, sredinom juna, kada je otvoreno poručio da nije nikakav "trojanski konj" i "izdajnik", kako ga optužuju pojedine opozicione kolege, već da je ispao magarac jer je pristajao na neprincipijelne koalicije i saradnju sa politički nesrodnim strankama. On je poručio i da će ubuduće sarađivati samo sa onima koji imaju konkretan plan i program, a ne samo jednu strategiju - "da su protiv Vučića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)