AKO NEKOGA UHAPSE, ORGANIZUJEMO PROTESTE: Predstavnici Srpske liste povodom poziva na saslušanje koji stižu našim sunarodnicima sa severa KiM

D. Zečević

11. 06. 2022. u 07:00

U SLUČAJU da bilo ko sa tog spiska bude uhapšen, uslediće protesti i bitka svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima, pa čak i sprovođenje građanske neposlušnosti.

АКО НЕКОГА УХАПСЕ, ОРГАНИЗУЈЕМО ПРОТЕСТЕ: Представници Српске листе поводом позива на саслушање који стижу нашим сународницима са севера КиМ

Potezi Prištine već su izazvali proteste Srba / Foto AP

Obaveštavamo Prištinu, ali i celokupnu javnost da je srpski narod na KiM jedinstveniji nego ikada.

Ovu jasnu poruku šalje Srpska lista, a povodom nastavka progona naših sunarodnika u južnoj pokrajini koje prištinske vlasti sada hoće da optuže za "podrivanje ustavnog poretka". Lista od 72 osobe za severa Kosmeta, koje su se našle na meti zbog prošlogodišnjih protesta protiv jednostranih mera, dopunjena je i čelnicima SL. Po nalogu specijalnog tužilaštva Kosova, policija je pokušala da uruči pozive na saslušanje u svojstvu osumnjičenih predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, potpredsedniku Igoru Simiću i članu Predsedništva Slavku Simiću.

Foto Tanjug

Goran Rakić

Predstavnici SL ove pozive na saslušanje pred organima u Prištini nisu primili, pozivajući i ostale građane koji su na spisku da ih ne prihvate:

- Ostajemo pri stavu da se nijedno od lica sa tog spiska, pa i naši članovi, neće odazvati tom pozivu, jer je u pitanju čist politički progon čiji je cilj da se naš narod protera sa ovih prostora.

Osim predstavnika Srpske liste, na spisku kosovskog tužilaštva zbog navodnog podrivanja ustavnog poretka nalaze se i privrednici i ugledne ličnosti sa severa Kosmeta koji su se krajem septembra i početkom oktobra pridružili građanima tokom protesta na prelazima Jarinje i Brnjak, a zbog jednostrane odluke Prištine o zabrani korišćenja srpskih registarskih oznaka.

Iako je protest okončan posle oko dve nedelje privremenim dogovorom o korišćenju tzv. stikera, konačnog rešenja oko registarskih tablica i dalje nema, a zbog toga što predstavnici Prištine opstruišu dijalog u Briselu. U tu svrhu sada "potežu" i pozive na saslušanje našim sunarodnicima.

 

ZASTRAŠIVANjE

OVIM pozivima na saslušanje samo žele da nas zaplaše i oduzmu nam jedino demokratsko pravo, pravo na protest protiv svih nepravdi Prištine. Nećemo dozvoliti jednostrane i nasilne akcije prema našim sunarodnicima - ukazuju žitelji sa severa Kosova i Metohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)