SA VELIKIM PRIJATELJEM SRBIJE: Vučić se sastao sa Sijartom - posebna tema bila snabdevanje gasom

Novosti online

10. 06. 2022. u 10:49

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

СА ВЕЛИКИМ ПРИЈАТЕЉЕМ СРБИЈЕ: Вучић се састао са Сијартом - посебна тема била снабдевање гасом

Foto: Printskein/buducnostsrbijeav

- Sa velikim prijateljem Srbije, ministrom Peterom Sijartom razgovarao sam o regionalnoj situaciji i istakao potrebu za još bližom saradnjom u oblastima energetike i zajedničkih infrastrukturnih projekata, kao i o konkretnim koracima u cilju njihove realizacije - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

- Posebno smo razmatrali pitanja tranzitnih kapaciteta, kao i snabdevanja gasom i konstatovali da je nesmetani tranzit energentima između naše dve zemlje još jedan dokaz izuzetne, odgovorne i prijateljske saradnje Srbije i Mađarske. Ponovio sam iskreno i trajno opredeljenje Srbije da unapređuje odnose sa Mađarskom, koji su sada na najvišem nivou u istoriji zahvaljujući i posvećenosti i otvorenosti vlade premijera Viktora Orbana za bilateralnu saradnju - izjavio je Vučić.

- Zahvalio sam ministru Sijartu i premijeru Orbanu na doslednoj i snažnoj podršci Mađarske evrointegracijama Srbije, koju ističu uvek i na svakom mestu - istakao je.


 

Potpisivanje Memoranduma i ugovora u oblasti energetike

Ministar finansija Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisaće Memorandum o razumevanju o nastavku saradnje u oblasti energetike.

Tom prilikom će biti potpisani i pojedinačni ugovori između JP „Srbijagas“ i MVM CEEnergy Zrt, koje će potpisati generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Srbija je s Mađarskom dogovorila da tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Posle sastanka sa Sijartom 25. maja u Budimpešti, Mali je izjavio da će na osnovu dogovora Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista