IRACIONALNA POLITIKA KURTIJA: Aljbin ima za cilj izazivanje incidenata na KiM

Tanjug

01. 06. 2022. u 18:41

BEOGRAD neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija koji zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis, kaže Petar Petković, direktor Kancelarija za KiM.

ИРАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА КУРТИЈА: Аљбин има за циљ изазивање инцидената на КиМ

Foto: EPA/ Georgi Licovski

Dodaje da je upravo to svrha prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja računa i nagomilanih dugova, jer takvi navodi, kaže Petković, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti.

- Činjenica je da bi Aljbinu Kurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo - kaže Petković dodajući da je istovremeno nekorektno da Kurti optužuje Srbe na severu KiM zbog neplaćanja struje, jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.

Foto Tanjug

Petar Petković

Petković kaže i da se zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, Beograd trudi da kroz dijalog u Briselu izbori rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu.

- Zato ovako neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma - zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković: Od dolaska Kurtija i Osmani 50% više napada na Srbe

Od dolaska na vlast Aljbina Kurtija i Vjose Osmani broj etničkih incidenata i napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji povećan je za 50 odsto, naveo je Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je na Tviteru ocenio da 179 incidenata dovoljno govori o teškom položaju Srba i istakao da Priština demantuje ove napade, čak i kada EU govori o njima.

- Posle dolaska na vlast Aljbina Kurtija i Vjose Osmani broj etničkih incidenata i napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji povećan je za 50 odsto - naveo je Petković na svom Tviter nalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)