U KESAMA SMO NOSILI KOSTI SVOJE DECE: Potresna ispovest porodice ubijenih na Petrovačkoj cesti

M. MARKOVIĆ

27. 05. 2022. u 09:00

SANjALA sam sina i pre neku noć. Moje dete... pruža mi ruke. Kaže: mama, žedan sam. Žeeedan... Pitam našeg Spasu Rajića: sanjaš li ti svoju Nevenku (11) i Žarka (9)? On ćuti.

У КЕСАМА СМО НОСИЛИ КОСТИ СВОЈЕ ДЕЦЕ: Потресна исповест породице убијених на Петровачкој цести

Nevenka (11) i Žarko Rajić (9) i Darko Vuković (13)/Foto: Privatna arhiva

 Olovom zaliven. Pitam ga pre neki dan: jesi li čuo da će Srbija goniti zločince koji su nam ubili decu? On se savio, veli: mogla je i pre. Mogla je, kažem, a vidiš, kakva se halabuka podigla. Vidim, odgovara mi...

Ne bi dizali hajku da nam decu nisu poubijali.


Jovanka Vuković, majka trinaestogodišnjeg Darka, ubijenog u bombardovanju kolone prognanika na Petrovačkoj cesti 6. i 7. avgusta 1995. godine, ovako je na poziv "Novosti", u manje od minut, prenela svoj bol... Pitala i odgovarala.

Foto M. Anđela

 

U svoje i u ime imenovanih i neimenovanih žrtava iz zbega čije su porodice, sada, posle gotovo tri decenije dočekale da neko vrati sećanje na zločin i zatraži pravdu, što je izazvalo ogromnu histeriju u Hrvatskoj koja sada preti blokadom Srbije na putu ka EU.


- Podizanje optužnice za mene je kap melema na ranu - kaže nam posle tišine koja je potrajala koliko i ovaj minut u kom je mislila da je kazala sve. A, nije.
-Pakao je naš život i taj pakao nema meru, ali, duši dođe lakše kad se neko seti, neko pita, neko zatraži pravdu za našu umorenu decu i zahvalna sam - kaže.
 

Opet minut tišine, pa sećanje...


- Ja sam sina, posle tog strašnog bombardovanja, u plastičnoj kesi ponela. Ponela svoje sprženo dete. Tako su i moji Rajići, Slavica i Spase, poneli kosti svojih Nevenke i Žarka. Nevenka je imala 11, Stefan 9 godina.U kesama smo ih nosili iz Paprikovca kod Banjaluke. Tu smo došli da ih - prepoznamo.Kako, kad su samo gole koskice koje se pod mojim prstima u prah pretvaraju. Mili Bože!


Prebiramo po tim kostima: ovo je Darkovo, prepoznala sam ga po zubima. Onda čujem: ovo je Žarkovo, ovo Nevenkino... Tako smo s tim kostima još koji dan tumarali do njihovih večnih kuća.

Foto: M.Anđela

 


Vukovići i Rajići su iz Donjeg Lapca terani "Olujom" krenuli u zbegu prvog dananapada na Krajinu. Nepregledne kolone u kojima se umiralo.


-Bilo je oko podneva tog nesrećnog dana u Svodni -  priča Jovanka.


-Vedro nebo. Avioni su izronili kao iz nekakvog strašnog filma. Sve je u trenutku postalo smrt iz koje nas bude, u živoj vatri, naša umorena deca.

UBILI JOJ I SUPRUGA


JOVANKI Vuković je u bombardovanju ubijen i suprug Krstan. Vozio je hranu kada je hrvatska avijacija gađala kolone.
- Počiva zajedno sa sinom - kaže Jovanka - Ali, uteha tek donekle stiže sad. I nada, da će njihovo stradanje ukazati na zlo koje je bilo. I, koje traje.

Foto: M.Anđela

 

JOVICA IMAO SAMO PET GODINA


U NAPADU hrvatskog vazduhoplovstva na srpski zbeg na Petrovačkoj cesti ubijeno je šestoro dece i trinaestoro punoletnih. Najmlađa žrtva je Jovica Drča, imao je pet godina, Najstarija Milka Kovačević (82). Ali, redni broj smrti na Petrovačkoj cesti se uvećavao. Mnogi iz zbega podlegli su od posledica ranjavanja, na putu do prvog utočišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)