ZAKAZANA POSEBNA SEDNICA Vučić u Skupštini Srbije 31. maja polaže zakletvu

M. St.

26. 05. 2022. u 13:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić zvanično će produžiti svoj mandat polaganjem zakletve na svečanoj sednici u Narodnoj skupštini 31. maja. Reizabrani šef države će dužnost preuzeti pred starim poslaničkim sazivom.

ЗАКАЗАНА ПОСЕБНА СЕДНИЦА Вучић у Скупштини Србије 31. маја полаже заклетву

Foto Tanjug

Budući da se sutra ponavljaju izbori na još jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu kod Bujanovca, kao i da novi sastav parlamenta još nije konstituisan, dosadašnji predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić mogao je da, shodno zakonu, zakaže posebnu sednicu. Za polaganje zakletve neophodno je da se obezbedi kvorum.


"Zavet" za stupanje na funkciju sa najjačim legitimitetom daje se nad Ustavom Srbije izgovaranjem sledećih reči:


- Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.


Prema Dačićevim rečima, predsednik će se posle polaganja zakletve obratiti poslanicima ako bude želeo i istakao da na posebnoj sednici nije predviđena diskusija:
- Biće predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja i biće pozvane adekvatne zvanice, kao što je to uobičajeno prilikom polaganja zakletve predsednika Republike. Time počinje Vučićev novi petogodišnji mandat. Još jednom mu čestitam na izboru i želim mnogo uspeha u interesu građana Srbije, Republike Srbije i srpskog naroda u celini.


Vučićev mandat ističe 31. maja, s obzirom na to da je istog dana 2017. stupio na dužnost predsednika. Kako je ranije izrazio želju, nakon polaganja zakletve mogla bi da bude upriličena inauguracija u Smederevu. Međutim, to još nije potvrđeno.
Inače, na izborima za predsednika, Vučić je zadobio poverenje 58,59 odsto birača. Republička izborna komisija 9. maja proglasila je konačne rezultate čime su se stekli uslovi da zvanično preuzme novi mandat. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije