BEZ STIDA I SRAMA: Ne prestaje bolesna mržnja Večernjeg lista prema Vučiću zbog zločina na Petrovačkoj cesti

Novosti online

25. 05. 2022. u 10:15

HISTERIJI u Hrvatskoj koja je eksplodirala zbog optužnice koju je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četiri visoka hrvatska oficira, zbog napada na srpske izbeglice na Petrovačkoj cesti, pridružio se i kolumnista Večernjeg lista Davor Ivanković.

БЕЗ СТИДА И СРАМА: Не престаје болесна мржња Вечерњег листа према Вучићу због злочина на Петровачкој цести

Foto D. Milovanović

Odluka da se konačno dođe do pravde posle 27 godina izazvala je bes u Zagrebu, odakle gotovo svakodnevno stižu pretnje blokiranjem puta u EU, a Ivanković se bez imalo stida i srama ponovo ostrvljuje na predsednika Vučića, nazivajući ga "malim Putinom", uz optužbu da je huškao na rat "u okupiranoj Glini" 1995.  

Ivanković, poznat kao vatreni pristalica HDZ-a i Franje Tuđmana, Vučića je optužio za selektivno pamćenje i mitomaniju, zbog odgovora na zahteve da se u Hrvatskoj podigne optužnica protiv predsednika Srbije.

- Hrvati su poubijali Srbe koji su tamo živeli, a ne Srbi njih, Hrvati su proterali Srbe, a ne Srbi njih. Nikad nikoga nisam ubio, a oni jesu i to decu - rekao je pre neki dan Vučić kad su ga upitali da prokomentariše najavu Hrvata da će podići optužnicu protiv njega.

Foto: Printscreen

Podsećamo, ovo nije prvi put da se u hrvatskim medijima plasiraju laži o predsedniku Vučiću. 

Tako je krajem prošle godine u hrvatskim medijima objavljen iskaz „svedoka” koji tvrdi da je lično video Aleksandra Vučića kako 1991. u Petrinji tuče Hrvate, muči ih i preti im klanjem. 

Ipak, istina je da Vučić za vreme rata 1991. nikada nije bio u Hrvatskoj, kao i da se u tom periodu nije bavio politikom, već je bio student.

Zločin na Petrovačkoj cesti 1995. bio je jedan od najvećih zločina hrvatske vojske nad srpskim civilima, koji su usled pogroma u Oluji u kolonama napuštali svoja ognjišta.

Tada je hrvatska avijacija bombardovala kolone srpskih izbeglica kod Bosanskog Petrovca u selu Janjila.

Ubijeno je devet civila, među kojima četvoro dece uzrasta od šest do 13 godina, dok ih je pedesetak ranjeno.

Kobnog dana stradali su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34).

I Milanović preti Srbiji

I HRVATSKI predsednik Zoran Milanović izjavio je da će, kako kaže, Srbiju koštati optužnica koja je podignuta protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske i naveo da zbog "neinteligentnog ponašanja" srpskog rukovodstva naša zemlja, tvrdi, nikada neće uspeti da uđe u Evropsku uniju.

- Mi moramo u svom odnosu sa Srbijom biti jasni i pravedni, artikulisani, što i od njih očekujemo. I tu su dve-tri stvari... Tražiti da se odreknu mita o Jasenovcu, Stepincu, da pređu na katoličku veru, da se krste s dva prsta, to je iživljavanje. Treba znati gde je granica - rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Kada je reč o optužnicama srpskog Tužilaštva za ratne zločine protiv četvorice visokih oficira Hrvatske vojske, koja ih tereti da su naredili raketiranje kolone izbeglica tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja 7. i 8. avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada, Milanović kaže:

- Ove optužnice su se dogodile uprkos našim višegodišnjim nastojanjima da ih uverimo da se ne igraju s vatrom i da će ih to koštati. Ne mogu biti pristojniji, nadam se da me slušaju. Maknite se od toga, ljudi, u protivnom neka ih ne iznenađuju reakcije desničarskih zastupnika u Saboru. Problem je u tome što tako misli većina ljudi u Hrvatskoj - rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Milanović je, kako prenosi Hina, pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da to ne rade”.

BONUS VIDEO: BOL U BANjALUCI NE PRESTAJE 30GODINA:Majke 12 beba koje su ubile UN i potresna pesma o njihovoj deci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)