VUČIĆ NAKON SASTANKA SA MIŠELOM: Cilj Srbije je da nastavi evropskim putem (VIDEO)

Novosti onlajn

19. 05. 2022. u 17:15

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obraćaju se javnosti.

ВУЧИЋ НАКОН САСТАНКА СА МИШЕЛОМ: Циљ Србије је да настави европским путем (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Pink

Mišel boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posetili su danas Naučno-tehnološki park Beograd, gde će prisustvovati potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Kao što je ranije najavljeno, njih dvojica vodiće do kasnih večernjih sati razgovore o teškim temama i životno važnim pitanjima po našu zemlju.

Obraćanje predsednika Aleksandara Vučića

- Ne kažem kurtoazno, poseta predsednika Mišela je od velikog značaja. Zahvalan sam mu što je uvek spreman da čuje argumente srpske strane, čak i kada se s njima ne slaže. Uvek je pokazivao interesovanje za Zapadni Balkan i činio sve da nam evropski put bude brži - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je i kako je istakao da je cilj Srbije da nastavi svoj EU put.

Ja sam istakao da je cilj Srbije da nastavi evropskim putem - rekao je Vučić.

Vučić je zatim kazao i kako smo u prva četiri meseca ove godine imali veću trgovinsku razmenu sa EU nego što je to slučaj bio u 2021. godini.

U prva četiri meseca 2022. imali smo za 33 odsto veću trgovinsku razmenu sa EU nego u prethodnoj godini. EU je najveći investitor u našu zemlju, čak 67 odsto. Predsednik Mišel nam je ukazao kako da nastavimo reforme. Mi smo uvek opredeljeni i spremni za dijalog. Uz podršku Mišela i Makrona možemo da napravimo velike stvari - dodao je Vučić.

Predsednik Mišel je pokazao izuzetno snažnu želju i očekivanja EU da se Srbija priključi sankcijama Ruskoj Federaciji, ja sam ga upoznao sa našim političkim stavovima - kazao je Vučić u nastavku.

Vučić je za kraj svog izlaganja rekao i kako mi u Srbiji poštujemo sve koji nam dođu, a naročito one koji dođu sa dobrim namerama, a predsednik se zahvalio i na poštovanju koju je Mišel pokazao prema Srbiji.

Obraćanje Šarla Mišela

Predsednik Saveta Evrope je na početku obraćanja čestitao Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima.

- Imamo priliku da razmenimo stavove danas sa vama u Beogradu. Ovo šalje snažan signal za saradnju Srbije i EU. Upravo smo šposetili naučno-tehnološki park, i pokazali koliko znači kada Evropa uloži u istraživanje. Mi zapravo ulažemo u srpski narod. Zbog toga je EU vodeći investitor. Investiranja su preko 30 miliona na Bačlkanu, u različitim sektorima - rekao je Mišel.

Foto: Printskrin/Pink

On je dodao i da će konektor preko Bugarske diversifikovati snabdevanje naše zemlje gasom.

Pitanja novinara

Na pitanje novinarke da pojasni izjavu o stvaranju geopolitičke zajednice, Mišel je rekao:

- Imam dve poruke. Potrebno je da otvorimo dodatna poglavlja u pregovorima. Ja sam bio jasan - to bi bio prioritet - da lideri u regionu imaju platformu odmah, kako bismo se odmah uhvatili u koštac sa pitanjima sa kojima se suočavamo - naglasio je Mišel.

On kaže da usled konflikta u Ukrajini nikad nismo bili pred ovakvim geopolitičkim izazovima.

- Naš cilj je da razgovaramo kako bismo izgradili platformu za lidere, kako bi odlučili, možda na sastancima dva puta godišnje, i da odredimo agendu u budućnosti. Za sve koji žele da se priključe EU, ja mislim da će to nnjima pomoći - rekao je Šarl Mišel i zaključio da je potrebno pronaći snažniju zajednićčku ambiciju u cilju bezbednosti, prosperiteta i stabilnosti.

Predsednik Vučić je rekao da je o istoj temi razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

- Da budem otvoren, nemam ništa protiv, ne vidim zavereničke teorije. Uvek će biti onih koji će da pronalaze dlaku u jajetu. Nezavisno od situacija, svake godine bismo imali priliku da prisustvujemo velikim samitima 27 lidera i da tamo govorimo.

- Verujem da ćemo se, posle razgovora sa Vladom, tome sa zadovoljstvom prikloniti. Dakle, ovo što je pokrenuo predsednik Mišel trebalo bi značajno da nam pomogne i videćemo na tom samitu 23. juna kada se sastanemo. Meni je važna Srbija - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će biti gladi u svetu, ali i problema kod nas.

- Ljudi u našoj zemlji su naučili da mi imamo sve i da nema veze šta se zbiva oko nas. Biće teška zima. Mogli bismo da dobijemo podršku EU, za nabavku energenata, za druge stvari. Suočavamo se sa hiljadama problema na dnevnom nivou.

- Mi ne znamo kakve će biti nove sankcije EU Rusiji, šta će sadržati novi paket. Mi od Rusije uvozimo većinu energenata. Moramo da budemo fer prema sebi, odavno smo priznali da želimo da budemo deo EU, da to tražimo, ali takođe je njihov zahtev bilo postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Obavestili smo ljude o tome i mi, i pre nas neki, milion puta. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoje samo komande od strane Eu, a sa naše strane mora da postoji da nečemo samo pare, već i da imamo određene obaveze prema EU.

Na kraju, presednik Vučić se još jednom zahvalio predsedniku Saveta Evrope na poseti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)