PRIŠTINA ZATVARA VRATA DIJALOGU U BRISELU: Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovarao sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom

V. N.

19. 05. 2022. u 06:20

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je juče sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, kojeg je upoznao sa poslednjom rundom razgovora Beograda i Prištine održanom prošle nedelje u Briselu.

ПРИШТИНА ЗАТВАРА ВРАТА ДИЈАЛОГУ У БРИСЕЛУ: Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао са амбасадором САД Кристофером Хилом

Foto: Tanjug

Petković je istakao da ni ovog puta nije bilo direktnog sastanka sa prištinskom delegacijom koja je ponovo odbila da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština i o rešavanju pitanja nestalih.

- Na taj način Priština je još jednom pokazala da istrajava u nastojanjima da zatvori vrata dijalogu i uništi svaku mogućnost da se o nagomilanim problemima razgovara - rekao je Petković.

On je konstatovao da je neophodno da Priština odustane od opstrukcije i da konačno sprovede ono što je dosad dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje ZSO sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini i dodao da najnovijim potezima Priština krši i Vašingtonski sporazum.

Dodao je da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da je rudnik Štavalj dvadeset i treća lokacija, na kojoj se po zahtevu Prištine vrši pretraga terena, uz prisustvo predstavnika Prištine, Euleksa, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnika porodica nestalih:

- Nasuprot tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na KiM na kojima se, po saznanjima Beograda, nalaze posmrtni ostaci Srba nestalih u ratu.

Petković je američkog ambasadora upoznao i sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)