ZBOG RUSIJE NAM BLOKIRAJU PRISTUP KASI EU? Srbija pred velikim problemom - Brisel bi mogao da zaključa fondove!

D. MILINKOVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

18. 05. 2022. u 09:00

UVOĐENjE sankcija Rusiji izbija na vrh liste uslova za napredovanje Srbije na evropskom putu, a ukoliko ne budemo sledili ovu politiku, preti nam se i zaključavanjem briselske kase i povlačenjem stranih investicija, vraćanjem viza, a spekuliše se da bi mogli da nam oduzmu i status kandidata.

ЗБОГ РУСИЈЕ НАМ БЛОКИРАЈУ ПРИСТУП КАСИ ЕУ? Србија пред великим проблемом - Брисел би могао да закључа фондове!

Foto: AP

Tako su šefovi diplomatija EU na sastanku u ponedeljak još jednom potvrdili da su integracije naše zemlje pokretna meta, a da je nakon izbijanja ukrajinske krize u njenom centru kidanje svih veza sa Moskvom i svrstavanje u antirusku kolonu.

Visoki predstavnik EU Đozep Borelj pozvao je Srbiju da sledi ostale zemlje Zapadnog Balkana i što je pre moguće uvede sankcije:

- Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept i nije u skladu sa evropskom budućnošću - bila je jasna Boreljova poruka Beogradu.

On je obećao pomoć zemljama regiona koje su se u potpunosti usaglasile sa politikom EU prema Rusiji, jer zbog toga, kako je naveo, trpe ogromnu štetu. Time je praktično, između redova, poručio da će briselski fondovi biti zatvoreni za Srbiju, koja jedina na Balkanu nije uvela sankcije Moskvi.

Foto: Novosti

Poruke iz Brisela stigle su dok se još čuo eho saopštenja zemalja G7, u kojem takođe pozivaju Beograd da uvede sankcije Rusiji, ali da poštuje teritorijalni integritet i nepovredivost granica svih država, osim sopstvene, i da pristane na otimanje Kosova. Tim povodom oglasila se i premijerka Ana Brnabić:

- U dokumentu (Policy Paper) sa sastanka G7, kao rešenje za svaki problem/krizu na svetu podseća se na poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U slučaju Libije, traži se puno poštovanje rezolucija UNSB 2629, 2571, 2570 i 2292; u slučaju Sirije 2254 i 2118; u slučaju Irana 2231, itd. Samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244. Zato što su je svi iz G7 prekršili. Ovo pokazuje kompleksnost situacije i težinu položaja Srbije, koja poštuje međunarodno pravo i UN, uključujući i osnovne principe nepovredivosti teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Ona je ukazala da su pritisci na našu zemlju zbog neuvođenja sankcija Rusiji svakoga dana sve teži i jači, da skupo koštaju Srbiju, ali da je to cena naše slobode i slobodnog odlučivanja.

Foto: Tanjug

- Mnoge zemlje regiona su odmah uvele sankcije sa obrazloženjem da se usklađuju sa politikom EU. Ali mi nismo članovi EU. Kada jednog dana postanemo, onda ćemo morati da se usklađujemo, ali onda ćemo i mi učestvovati u kreiranju te politike i moći da kažemo svoje mišljenje. Sada to ne možemo, već možemo samo da usvojimo tuđu, nametnutu spoljnu politiku u čijoj formulaciji i odlučivanju nismo učestvovali - kazala je Brnabićeva.

i Saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević za "Novosti" ističe da je stav Srbije oduvek bio da će u potpunosti uskladiti svoju spoljnu politiku sa EU kada postane punopravna članica.

- Pošto mi to zvanično nismo, a ako uzmemo u obzir činjenicu da energetski zavisimo od Rusije, zasada uspešno odolevamo. Da bi nam blokirali evropsku kasu, moraju da donesu konkretne odluke, da će Srbiji biti uvedene mere zbog toga što ne uvodi sankcije Rusiji. To je moguće, ali postoji ta podzemna diplomatija. Naša strana će dobiti te informacije i pre nego što oni usvoje tu odluku. Dok se to ne dogodi, mi ćemo verovatno pokušavati da što duže zadržimo neutralnu poziciju.

Zečević podseća na slučaj Saveta za ljudska prava pri UN, gde je Srbija bila prinuđena da glasa protiv Rusije:

- Mi smo tamo otišli s namerom da budemo uzdržani. Evropa nam je rekla da, ukoliko se ne izjasnimo tamo na pozitivan način, nama će biti uvedene sankcije i onda smo mi glasali za suspenziju Rusije u ovom telu. Naša zemlja tačno dobija signale šta može da se toleriše, a šta ne može.

Foto: V. Tripić

Srpska nije glasala za embargo

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Srpske nisu glasali ni za jednu odluku o sankcijama Rusiji, a bez njih je takva odluka nemoguća, poručio je juče Dodikov savetnik Radovan Kovačević. On je ukazao da su ambasadori BiH koji su se samostalno i neustavno pridruživali pojedinim izjavama, radili to pozivajući se isključivo na Strategiju spoljne politike koju su usvojili šefovi Branislava Borenovića, Igor Crnadak i Mladen Ivanić. Kovačević je to poručio, reagujući na izjavu Borenovića da se BiH pridružila u podršci više od 20 odluka Saveta EU kojima se uvode razne sankcije Rusiji, sve uz dozvolu Dodika.

- Ovakvo besramno iznošenje neistina samo je još jedna potvrda apsolutne nedoraslosti. Mislili smo da Borenović ne zna baš ništa, a evo vidimo da zna da laže. Kakva laž! - napisao je Kovačević na "Tviteru".

Jadranka Joksimović / Foto J. Ilić

Ministarka Jadranka Joksimović: Usaglašavanje pa otvaranje klastera

POVODOM poslednjih poruka iz Brisela, ministarka za EU Jadranka Joksimović kaže, za "Novosti" da pored vladavine prava i ekonomske integracije, novi politički kredo za stratešku opredeljenost zemalja u procesu pristupanja postaje zajednička spoljna i bezbednosna politika i očekivanje da se u najvećoj meri usaglase sa njom:

- To nije definisano kao uslov za napredak u procesu u našem pregovaračkom okviru, ali sada postaje snažno političko očekivanje najvećeg broja zemalja članica, i uticaće presudno na dalji napredak pristupnih pregovora, u smislu (ne)davanja podrške zemalja članica za otvaranje novih klastera. Mi smo pojačanim reformskim aktivnostima u vladavini prava dokazali našu posvećenost ispunjavanju sušstinskih kriterijuma, ali ovo su nove političke realnosti, koje će uticati na dinamiku i toga moramo biti svesni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

PREDSEDNIK VUČIĆ NA POLIGONU PEŠTER: U toku velika vojna vežba Vihor 2024 (VIDEO)