MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: Građani Srbije dobro pamte da ste našu državu ostavili na korak od bankrota

Novosti online

07. 05. 2022. u 15:34

MINISTAR finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali rekao je danas, odgovarajući na saopštenje Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde, da su građani Srbije na izborima pokazali šta misle o štetočinskoj politici njegovog gazde Dragana Đilasa.

МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Грађани Србије добро памте да сте нашу државу оставили на корак од банкрота

Foto Tanjug

- Građani Srbije dobro pamte da ste našu državu ostavili na korak od bankrota, i to su jasno pokazali na izborima. Takođe, građani prepoznaju i da smo mi odgovorno postupali za vreme krize i održali našu ekonomsku situaciju stabilnom. Pomogli smo privredu i građane, povećali minimalnu cenu rada i plate i penzije, a sve to zahvaljući tome što smo u ovu krizu ušli sa stabilnim javnim finansijama. Da nismo uspešno sproveli fiskalnu konsolidaciju nakon vaše štetočinske politike, ništa od ovoga ne bi bilo moguće - rekao je Siniša Mali i dodao da je, zahvaljujući tome, danas stopa nezaposlenosti na nivou od pre pandemije, zatim stopa privrednog rasta u prvom kvartalu 4,3 odsto, a javni dug na nivou od 52,4 odsto.

Siniša Mali je ponovio i da je javni dug u Republici Srbiji u potpunosti pod kontrolom, za razliku od situacije koju danas imaju mnogo bogatije zemlje.

- Javni dug nam je pod kontrolom, i što je najvažnije, ima silazni trend, sa kojim nameravamo da nastavimo. Sada je najvažnije da imamo dovoljnu likvidnost i dovoljno novca na računu da možemo da izdržimo sve izazove i da nastavimo sa merama podrške, a da pritom držimo pod kontrolom sve makroekonomske pokazatelje. Takođe, ako govorimo o javnom dugu, gospodin Nikezić treba da zna da se Srbija u prvom kvartalu zadužila po izuzetno niskim kamatnim stopama, za razliku od njihovog preskupog zaduživanja kada su dobili kamatu od  rekordnih 7,25% na obveznicu, a da pritom nisu ni imali ekonomsku krizu - rekao je ministar finansija.

On je ponovio da je fiskalni rezultat u prvom kvartalu bolji od planiranog, kao i da su u deficit uključeni rashodi za finansiranje kapitalnih investicija, zatim za pomoć poljoprivrednicima i građanima.

- Pošto gospodin Nikezić i dalje ne razume, objasniću mu još jednom. Za prva tri meseca imali smo planirani deficit od 81,2 milijarde dinara, a on je na kraju iznosio 72 milijarde, tako da smo bolji od plana. Pritom je u taj deficit ušla i pomoć poljoprivrednicima, kako bi lakše završili setvu u uslovima kada vlada haos na svetskom tržištu. Ta pomoć nije bila planirana prvobitnim projekcijama, ali smo je ipak izdvojili, kako bismo im pomogli u ovim teškim vremenima. Pomogli smo i penzionerima, mladima, i medicinskim radnicima, a pre svega zbog rasta inflacije, kako bi lakše prebrodili ovaj period. Dakle, taj novac smo izdvojili za pomoć i podršku građanima, za razliku od vas koji ste državnim novcem punili sopstvene džepove. Zatim, u prva tri meseca za kapitalne investicije izdvojili smo 62 milijarde dinara što umnogome doprinosi rastu našeg BDP-a i poboljšanju kvaliteta života naših građana. Poređenja radi, za vreme prethodne vlasti, na nivou cele godine bilo je u budžetu duplo manje - svega 31,8 milijardi dinara, od čega je potrošeno tek 19,7 milijardi - rekao je ministar Mali.

Ministar je zaključio da će država nastaviti da se ponaša odgovorno za vreme krize, imajući u vidu uvek i isključivo dobrobit njenih građana.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE: Ovako Albanci brutalno krše sporazum koji su potpisali, a zapad ćuti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)