TAČIJA BRANI MLADIĆEV TUŽILAC: Pojačanja u advokatskom timu bivšeg lidera OVK

S. S. R.

27. 04. 2022. u 22:10

NEKADAŠNjI tužilac u Haškom tribunalu Piter Mekloski, koji je vodio istragu tokom suđenja za Srebrenicu u Tribunalu, kao i Albert Moskovic, bivši direktor Odeljenja za pravosuđe Unmika, novi su advokati nekadašnjeg lidera OVK Hašima Tačija koji je pred Specijalnim sudom optužen za ratne zločine, ubistva i mučenja na KiM i severu Albanije 1998. i 1999. godine.

ТАЧИЈА БРАНИ МЛАДИЋЕВ ТУЖИЛАЦ: Појачања у адвокатском тиму бившег лидера ОВК

Foto Arhiva

Američki pravnik Mekloski je bio glavni tužilac u suđenjima protiv lidera Srba i vojnih pripadnika, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Zdravka Tolimira, Vujadina Popovića, Ljubiše Beare, Radislava Krstića i Drage Nikolića, a dokaze o Srebenici izvodio je i na suđenju Slobodanu Miloševiću, koji je preminuo pre presude. Ostali su osuđeni.

Albert Moskovic je, takođe, američki pravnik koji je radio na KiM od 2006. do 2007. godine. U jednom od intervjua posle odlaska sa mesta direktora Odeljenja za pravosuđe napomenuo je da se susretao sa izazovima koji se tiču "zastrašivanja svedoka, kojima je bila neophodna zaštita".

- Poboljšanje zaštite svedoka i žrtava na Kosovu (i Metohiji) od ključne je važnosti. Svedoci su bili zastrašivani, povređivani i ubijani - rekao je, ali nije želeo da odgovori koliko je svedoka ubijeno.

A, glavni tužilac Specijalog suda Džek Smit govorio je više puta o tome da je zastrašivanje svedoka jedan od osnovih problema. To je ujedno i jedan od razloga zbog kojeg je Tačiju više puta produžavan pritvor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)