"TUMAČE" PUTINA KAKO BI NAPALI SRBIJU I VUČIĆA: Izjava predsednika Rusije o Kosovu i Donbasu izazvala udare iz Hrvatske i BiH

D. MILINKOVIĆ

28. 04. 2022. u 08:00

U SVOJEVRSNOJ opsednutošću Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, naš komšiluk ponovo koristi svaku priliku da udari na Beograd, pa im se tako i u poslednjim porukama prvog čoveka Kremlja Vladimira Putina o dešavanjima u Ukrajini "priviđaju" nepostojeće poruke našoj zemlji i šefu države.

ТУМАЧЕ ПУТИНА КАКО БИ НАПАЛИ СРБИЈУ И ВУЧИЋА: Изјава председника Русије о Косову и Донбасу изазвала ударе из Хрватске и БиХ

Vladimir Putin, Foto AP

Tako su pojedini hrvatski i bosanski mediji izjavu ruskog predsednika - u kojoj on pojašnjava zašto Moskva ima pravo da prizna Donjecku i Lugansku republiku, koristeći se presedanom koji je ustanovio Međunarodni sud pravde u Hagu po pitanju Kosova - paradoksalno iskoristili da zaključe kako je "Putin za stolom ponizio Vučića". Iako Vučić nije bio u Kremlju u trenutku kada je Putin davao izjavu, niti je 2010. učestvovao u pravnom autogolu naše strane pred sudijama MSP.

A u izjavi koju su zloupotrebili mediji u Hrvatskoj i BiH, ruski lider se samo poslužio licemerjem Zapada, koje je po pitanju statusa naše južne pokrajine aktuelno i danas, koristeći se nedoslednošću evroatlantske zajednice kako bi opravdao poseban status Donbasa.

Foto Printskrin

Putin je na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, održanom u utorak, podsetio da su samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda pravde o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi podržali.

- Lično sam pročitao sva dokumenta MSP o situaciji na Kosovu. U odluci tog suda kaže se da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje, određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu da proglasi suverenitet centralnim vlastima zemlje. To je rečeno za Kosovo, i tu odluku su svi podržali - rekao je Putin, i dodao da DNR i LNR imaju isto pravo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti "jer je presedan stvoren".

Foto Printskrin

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik PS Aleksandar Vulin rekao je juče da je Putin samo nastavio da odgovara Zapadu istim argumentima i istim rečnikom kojim su oni objašnjavali bombardovanje Srbije:

- Ne mislim da je komentar predsednika Putina idiotske presude MSP kao odgovora na još idiotskije pitanje žutog ološa koji je tada zastupao Jeremić, promena stava Rusije po pitanju lažne države Kosovo. Rusija je i do sada mogla da promeni svoj stav, pa nije, i ne verujem da će to uraditi sada. Nisam zadovoljan što je predsednik Putin pomenuo odgovor MSP, ali sam zadovoljan baš svim njegovim izjavama u decenijama iza nas po pitanju podrške Srbiji u borbi za očuvanje KiM, za Republiku Srpsku, odbrane Srba od rezolucije Velike Britanije po kojoj je trebalo da postanemo prvi genocidan narod u istoriji, zadovoljan sam zbog pomoći jačanju naše armije, carinskim povlasticama, povlašćenoj ceni gasa i poštovanju koje se Srbiji i njenom predsedniku Vučiću iskazivalo i koje se iskazuje i danas.

Za Vulina nije slučajno što su nakon izjave Putina Srbiju napali mediji iz Sarajeva i Zagreba, ali i "domaći evro i NATO fanatici":

- Nisam najbolje razumeo šta su hteli da kažu, ako su protiv promene stava Rusije, da li to znači da će Hrvatska povući priznavanje Kosova, a da će Sarajevo prestati da lobira za svoje članstvo u NATO? Da li ljutnja slučajnih Srba na Putina znači da će od sada biti protiv EU i NATO? Njima je Rusija uvek bila kriva što nije zaratila zbog Srbije, ali nikada im NATO nije bio kriv što je bombardovao Srbiju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je bila greška što se nekadašnja srpska vlast 2010. obratila MSP u vezi sa Kosovom, ali da je odgovor suda, iako po nas loš, otvorio i mogućnost za neka druga rešenja:

- Na primer, po istom principu, svaka teritorija koja ima vlast i kontroliše lokalno stanovništvo može da postupi na isti način kao nekada Priština. Tu, recimo, mislim na Srpsku i sever Kosova. Zato je Zapad i kroz Briselski sporazum nastojao da preuzme kontrolu od nas nad severom KiM, da bi nas onemogućio da mi donesemo takvu deklaraciju.

Međunarodni sud pravde izjasnio se 2008. o "nezavisnosti Kosova", Foto AP

Sada su Rusi rekli samo nešto što je činjenica, mi tome treba da pristupimo racionalno, braneći preostale srpske interese, a to su sever KiM i RS.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, ukazuje da "prepucavanje" Guteres - Putin pokazuje da velike sile koriste međunarodno pravo onako kako im odgovara i da to ne treba da nas iznenađuje:

- Mi treba da gledamo samo kako da odbranimo naše interese. Ključno je kakav odnos i jedni i drugi imaju prema KiM. Zapad je većinski priznao Kosovo, dok Rusija to nije učinila, niti je Putin rekao da će taj stav menjati. Da li bi možda promenio taj stav ako bi dobio priznavanje Zapada za Abhaziju, Lugansk i Donjeck u domenu je nagađanja. Region je uvek imao poseban odnos netrpeljivosti kada je reč o odnosima Srbije i Rusije i ovo sad žele da prikažu kao dokaz da Moskva više neće štititi naše interese.

* * * * * * * * *

NEBOJŠA ČOVIĆ O POZICIJI JUŽNE POKRAJINE

NAJJAČA ODBRANA - REZOLUCIJA 1244

NEKADAŠNjI predsednik Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status Kosova i Luganske i Donjecke narodne republike jer, kako kaže, kada je u pitanju KiM postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije.

Foto N. Paraušić

- Izjavu Putina ne vidim kao "zabijanje noža u leđa" Srbiji. To što je rekao na sastanku sa Guteresom je realnost i zato treba da izvučemo zaključke kakve su to "dobre" namere svih misionara koji dolaze poslednjih nedelja u Srbiju.

* * * * * * * * *

VILIJAM MONTGOMERI POVODOM PLANOVA SAD

NEMOGUĆ ZADATAK BAJDENOVOM TIMU

ZA Belu kuću Zapadni Balkan ima prioritet, i zato je snažnom, iskusnom timu poveren zadatak da ostvari ciljeve u vezi sa Kosovom da - Srbija prizna njegovu nezavisnost u sadašnjim granicama kao i da Moskva ne stavi veto na prijem Kosova u UN - kaže penzionisani američki ambasador Vilijem Montgomeri, uz ocenu da je to nemoguć zadatak.

Montgomeri upozorava da će pritisci na Srbiju da uskladi politiku sa EU rasti kako rat Ukrajini bude duže trajao, što položaj naše zemlje, ukazuje, takođe čini nemogućim.

* * * * * * * * *

PREDSEDNICA ZAVETNIKA SA BOCAN-HARČENKOM

PROTIV MOSKVE SE VODI HIBRIDNI RAT

STAV Rusije prema KiM ostaje nepromenjen. Rusija je čvrsto privržena poštovanju Rezolucije 1244 i međunarodnog prava, što je još jednom potvrdio i ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko - poručila je juče Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, posle sastanka sa ovim ruskim diplomatom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Profimedia/Ilustracija

Ona je rekla da pokušaj da se Putinova izjava u kojoj se pozvao na savetodavno mišljenje MSP i kosovski presedan predstavi kao navodno odustajanje Rusije od podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, predstavlja deo hibridnog rata koji se poslednih meseci intenzivno vodi protiv Moskve.

* * * * * * * * *

POSLEDICE OBRAĆANjA MEĐUNARODNOM SUDU PRAVDE

JEREMIĆEVO PITANjE NANELO ŠTETU

U JULU 2010. godine Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je Savetodavno mišljenje o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova i od tada traju različita tumačenja pravnog i političkog domašaja ove "presude". Po jednima, stav da Deklaracija o proglašenju nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom stavilo je pečat na kosovsku "državnost". Po drugima, sud je izbegao da se suštinski izjasni o pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije.

Jedno je sigurno, inicijativa tadašnjeg šefa diplomatije Vuka Jeremića da se MSP postavi pitanje "da li je proglašenje nezavisnosti 17. februara 2008. u skladu sa "međunarodnim pravom" dodatno je zakomplikovalo poziciju Srbije u očuvanju KiM u sastavu naše države. Ujedno je otvorilo i "Pandorinu kutiju" lančanog gaženja međunarodnog prava i dalo vetar u leđa brojnim secesionističkim zahtevima širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju