ANA BRNAVIĆ O IZJAVAMA IZ BUGARSKE: Uzimanje gasa iz Balkanskog toka bio bi Divlji zapad

Tanjug

27. 04. 2022. u 17:28

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa Balkanskim tokom kroz Bugarsku do Srbije, uz ocenu da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu nije na mestu.

АНА БРНАВИЋ О ИЗЈАВАМА ИЗ БУГАРСКЕ: Узимање гаса из Балканског тока био би Дивљи запад

Foto Tanjug

-Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugvorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad, naglasila je Brnabić u izjavi novinarima na Jahorina ekonomskom forumu na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi tranzita ruskog gasa.

Ona je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta.

To je, istakla je, "jednostavno nemoguće".

-Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera - mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže ''dovoljno smo dobri da to ne radimo, istakla je Brnabić.

Ona je kazala da bi, ako bi neko uzeo gas u tranzitu, to dovelo do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.

Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod.

-Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi, ukazala je Brnabić.

Uzimanje srpskog gasa u tranzitu, ponavlja, bio bi presedan

-Ali, svašta je viđeno u prethodnom periodu, dodala je ona.

Brnabić je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.

-Mene zanima kako ljudi žive u Srbiji, a svaki poremećaj u EU, imao bi negativne posledice po privredu Srbije. Što je sve mirnije i stabilnije, to je bolje za nas, zaključila je premijerka.

BONUS VIDEO: PREMIJER O „FRIDOM HAUSU”: Hvale Prištinu što je Srbima uskratila osnovna ljudska prava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)