"DAN D" ZA TABLICE: Pregovarači traže rešenje u Briselu, Vučić u susretu sa Lajčakom tražio razumevanje za srpske interese

S. S. R.

21. 04. 2022. u 07:00

PREGOVARAČI radnih grupa Beograda i Prištine o pronalaženju trajnog rešenja za automobilske tablice, pokušavaju da u dvodnevoj rundi, koja se završava danas, postignu kompromis, dok premijer lažne države Aljbin Kurti preti da će, ukoliko ga ne bude, Srbima spustiti rampu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

ДАН Д ЗА ТАБЛИЦЕ: Преговарачи траже решење у Бриселу,  Вучић у сусрету са Лајчаком тражио разумевање за српске интересе

Foto Tanjug

Među našim narodom vlada bojazan da će se ponoviti eskalacija iz septembra prošle godine, kada je albanska strana uvela reciprocitet i počela da traži od svih koji voze sa tablicama na kojima su oznake Srbije da ih skinu i za pet evra kupe probne sa oznakom Kosova, a koje traju 60 dana.

Kurti je najavljivao da se ovaj scenario može ponoviti već danas, tvrdeći da 21. aprila ističe rok za primenu privremenog šestomesečnog rešenja o nalepnicama, kojima se prelepljuju državni simboli tzv. Kosova i Srbije, dok Beograd navodi da se sa Prištinom u Briselu nisu dogovorili da pomenutog dana ističe rok režimu stikera, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje, koje će potom predstaviti stranama.

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena i da Brisel želi da se do danas postigne napredak:

- Svaki sporazum o registarskim tablicama zahteva političku fleksibilnost i kompromis.

A, o situaciji na Kosovu i Metohiji predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u sredu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. Pričali su o nastavku dijaloga, a posebno o značaju Briselskog sporazuma koji je potpisan pre devet godina.

Vučić je rekao da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština i dodao da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri:

- Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja, u želji da se pokaže razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

Lajčak je rekao da će "nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja, dodavši da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina":

- Sa Vučićem sam imao detaljnu diskusiju o pitanjima koja su trenutno na dnevnom redu i o daljem toku dijaloga, uključujući sledeći sastanak na visokom nivou.

Inače, Briselski sporazum potpisan je 19. aprila, pre devet godina, a Priština i dalje ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, dok je Beograd sproveo sve dogovoreno.

PAHOR NOVI POSREDNIK?

PREDSEDNIK Slovenije Borut Pahor zainteresovan je da, po isteku mandata, preuzme poziciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, koju trenutno obavlja Miroslav Lajčak, preneli su slovenački mediji.

Na pitanje dnevnika "Delo", iz Pahorovog kabineta su kazali da će po isteku mandata on biti bivši predsednik:

- On se ne bavi pitanjem šta će raditi za godinu dana, jer će za to biti dovoljno vremena. Sada je u potpunosti posvećen svojim zadacima koje će obavljati do 22. decembra.

SRAMNA OCENA "FRIDOM HAUSA"

PREMIJERKA Ana Brnabić navela je u sredu da su sramne ocene u izveštaju "Fridom hausa", u kom se navodi da je Srbija najviše nazadovala na Zapadnom Balkanu, a da je tzv. Kosovo napredovalo u demokratskim reformama:

- Toliko o objektivnosti ako znamo da je u prošloj godini za 20 odsto povećan broj napada na Srbe na KiM, da su privremene vlasti u Prištini zabranile Srbima glasanje na referendumu, a potom i na izborima.

SELAKOVIĆ: SRBI UZNEMIRENI, SA STREPNjOM DOČEKUJU SVAKI DAN

NA Kosovu i Metohiji je situacija daleko od normalne i stabilne. U ovom delu naše zemlje građani srpske nacionalnosti, ali i drugi nealbanci, i dalje su uznemireni i sa velikom strepnjom dočekuju svaki novi dan, jer nisu sigurni da li će im osnovna ljudska prava biti povređena ili uskraćena. Ta osećanja su reakcija na nestabilnost koju proizvode privremene institucije samouprave u Prištini. Cilj Prištine jeste da KiM napusti još više Srba i drugih nealbanaca.

Ovako je šef diplomatije Nikola Selaković sumirao stanje na KiM, što je bila tema sednice Saveta bezbednosti na čijem dnevnom redu je bio šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

- Voleli bismo da je, kada je reč o kvalifikacijama događaja i njihovih uzroka, izveštaj sadržajniji i eksplicitniji. Na KiM postoje jasni problemi, i za njihovo rešavanje je neophodno precizno identifikovati uzroke. Pravljenje veštačkog balansa i poistovećivanje dve strane prilikom osvrta na krizne situacije nikako ne doprinosi suštinskom rešavanju problema - istakao je Selaković, i ukazao da Priština treba da poštuje zaključene sporazume.

On je podsetio i da je Priština zabranila glasanje na referendumu o promeni Ustava 16. januara i na izborima 3. aprila, da je tokom upada specijalne policije na sever 16. oktobra ranjen Srećko Sofronijević, čijeg imena nema u izveštaju Guteresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)