DESETORO NA JEDAN MANDAT: Na 11 izbornih lista, koliko ih je dosad potvrđeno, 2.502 kandidata za poslanike

S. S. R

02. 03. 2022. u 09:43

NA jedno poslaničko mesto u Skupštini Srbije, prema trenutnom preseku, boriće se deset kandidata. Republička izborna komisija potvrdila je 11 lista stranaka i koalicija koje su za 250 mesta kandidovali 2.502 ljudi.

ДЕСЕТОРО НА ЈЕДАН МАНДАТ: На 11 изборних листа, колико их је досад потврђено, 2.502 кандидата за посланике

Foto Z. Jovanović

Kada istekne rok za predaju kandidatura, 14. marta, postaće još veća gužva za jednu poziciju, jer se očekuje dodatnih pet novih takmičara.

Osam lista predale su maksimalan broj kandidata - 250. To su Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve, Ivica Dačić - premijer, SVM, SRS, Ujedinjena Srbija, NADA, Zavetnici i Dveri. Dokumentaciju sa samo jednim kandidatom manje - 249 predali su iz koalicije "Moramo", dok su Suverenisti delegirali 120, a na listi Muftijin amanet se nalazi 133 imena.

Najveći broj kandidata koji je sa jedne liste uspeo da osvoji mesta u parlamentu zabeležen je na izborima 1990. godine, kada je Socijalistička partija Srbije dobila 194 mandata. Sledeći najbolji rezultat ostvarila je koalicija oko naprednjaka koja je 2020. uspela da osvoji 188 poslaničkih mesta. Ipak, ovo glasanje je bojkotovao veliki deo opozicije, pa su oni bili specifični. Partije koje su se okupile oko DOS - Demokratske opozicije Srbije osvojile su 2000. godine 176 pozicija u zakonodavnom domu. Naprednjaci i njihovi koalicioni partneri su na izborima 2014. godine, kada su na startnu trku izašli svi politički igrači, ostvarili rezultat od 158 mandata.

Inače, za ulazak u parlament potrebno je da lista osvoji najmanje tri odsto glasova, što je cenzus. Ukoliko na izbore izađe oko 3,5 miliona ljudi, što je na poslednjim glasanjima uglavnom bio slučaj, to znači da će oko 105.000 glasova biti potrebno da se otvore vrata parlamenta. Za manjinske partije važi pravilo prirodnog praga (broj izašlih podeljen sa 250, koliko ima poslaničkih mesta u Skupštini).

POTPIS U PODNE

PREDSEDNIK Skupštine Ivica Dačić raspisaće danas izbore za predsednika Republike. Dačić će odluku potpisati u podne, u parlamentu, a izbori će biti raspisani za 3. april.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a