STEŽU NATO OBRUČ OKO SRBIJE: Zapad sprema opasan scenario - BiH i lažnu državu Kosovo uvlače u Alijansu!

D. MILINKOVIĆ

21. 02. 2022. u 07:50

U SKLOPU sve jačih pritisaka na Srbiju oko Kosova i Metohije i Republike Srpske, u zapadnim centrima moći "kuva" se još jedan: da se lažna kosovska država i BiH "poguraju" ka NATO i tako zaokruži obruč oko naše zemlje, a Beograd dovede u situaciju da sam zatraži članstvo u ovoj organizaciji!

СТЕЖУ НАТО ОБРУЧ ОКО СРБИЈЕ: Запад спрема опасан сценарио - БиХ и лажну државу Косово увлаче у Алијансу!

Foto Z. Jovanović

Sagovornici "Novosti" ukazuju da se ovakva taktika za političko-bezbednosnu rekonfiguraciju Zapadnog Balkana već duže vreme razmatra u vodećim zemljama Alijanse.

Na to da postoji opasnost da će biti pokušaja da Kosovo bude primljeno u NATO, upozorio je i predsednik Aleksandar Vučić:

- Svi pokušavaju da nateraju Srbiju da prizna Kosovo. Očekujem da nekome padne napamet da Kosovo ubaci u NATO i time natera i zemlje EU koje ne priznaju Prištinu da taj stav promene, i time nateraju i nas da prihvatimo to - rekao je predsednik Vučić i naglasio da Srbija to neće prihvatiti nikad, pa čak i da se tako nešto ostvari.

Prema nezvaničnim informacijama, stavljanje Kosova i BiH "pod šapu" NATO odvijalo bi se u dva ključna koraka. Prvi je da se promeni sistem odlučivanja u samoj Alijansi, gde je sada na snazi princip konsenzusa država članica. Ukoliko bi se usvojio mehanizam o donošenju odluka prostom ili dvotrećinskom većinom, otklonile bi se prepreke da se, recimo, Kosovo, koje ne priznaje pet članica EU (Slovačka, Kipar, Španija, Rumunija i Grčka) stavi pod bezbednosni kišobran NATO.

Drugi korak je da se mimo volje Republike Srpske i tamošnjih Srba i BiH ugura u Alijansu. Protivljenje Srba bilo bi amortizovano promenom vlasti u RS, na izborima u BiH koji se očekuju u oktobru i dolaskom onih koji su prozapadno i pronatovski orijentisani na ključne pozicije.

Za prof. dr Mitra Kovača iz Evroazijskog bezbednosnog foruma nema dileme da je ovakav scenario i te kako aktuelan i da je jedina nepoznanica kada će biti aktiviran:

- Pitanje promene sistema odlučivanja u NATO već duže je tema, ali bez pomaka. Međutim, sada, s obzirom na krizu u Evropi, pogotovo ukrajinsku i sve veću afirmaciju Rusije i Kine kao globalnih sila, vodeće države NATO mogle bi da budu primorane da insistiraju na promeni načina odlučivanja, a pod izgovorom da je to potrebno kako bi se brže reagovalo na opasnosti i izazove.

Kovač ukazuje da je Kosovo od samog početka projektovano kao "NATO država", jer je prvenstveno u interesu SAD i Velike Britanije da postoji takva teritorija na ovim prostorima. Promena mehanizma u NATO, po Kovaču, lančano bi izazvao i promenu načina odlučivanja u EU.

SAVET ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

PREDSEDNIK Vučić sazvao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Očekuje se da glavne teme budu situacija na istoku Evrope, odnosno kriza u Ukrajini, kao i u našem regionu. Na stolu će se sigurno naći i novi pritisci na Beograd oko Kosova i BiH, odnosno Republike Srpske.

- Njihova strategija je da se Srbija nađe u obruču NATO i na kraju i ona uvuče u taj savez, odnosno da nas prinude da sami zatražimo članstvo. Za očekivati je da se u narednom periodu ulože i ogromna sredstva u promenu stava javnog mnjenja u našoj zemlji, koje se većinski protivi ulasku u NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!