INTERVJU Boško Obradović: Kandidat sam svog naroda, a ne vlasti i stranaca

S. Rovčanin Tomković

07. 02. 2022. u 10:30

VERUJEMO u sebe i u Srbiju. Poštujem sve protivkandidate i pozivam ih na javnu debatu. A, građani neka biraju.

ИНТЕРВЈУ Бошко Обрадовић: Кандидат сам свог народа, а не власти и странаца

Foto Tanjug

Zasada imaju generala Ponoša kao kandidata bivšeg režima i Vučića kao kandidata sadašnje vlasti. Ja sam treća opcija za sve one koji su protiv Vučićeve vlasti, ali ne žele ni povratak na Tadićevo vreme.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", lider Dveri Boško Obradović govori o adutima za izbore 3. aprila.

Među prvima ste istakli kandidaturu za predsednika Srbije. Kakav rezultat očekujete i šta biste smatrali neuspehom?

- Imam najozbiljniji nacionalni, ekonomski i socijalni program. Kao kandidat naroda, a ne vlasti ili stranaca, imam za cilj bogatiju i zdraviju porodičnu Srbiju, sa domaćim privrednicima koji su centar naše ekonomije, i sa zdravim ekološkim patriotskim stavom da srpska zemlja, voda i vazduh nisu na prodaju.

Da li je za vas prihvatljivo da u drugom krugu podržite kandidata SSP Zdravka Ponoša, koji je prema depešama "Vikiliksa" NATO čovek, a ima i hrvatski pasoš?

- Ne krijući se iza bilo koga, a posebno ne iza javnih i nestranačkih ličnosti koje se neće baviti politikom, preuzeo sam na sebe ličnu odgovornost da kao predsednik jedne od najvećih i najaktivnijih opozicionih političkih stranaka budem predsednički kandidat u ime Patriotskog bloka oko Srpskog pokreta Dveri. Voleo bih da su i drugi opozicioni prvaci istakli svoje kandidature. To bi bilo korisno za naše društvo i srpsku demokratiju.

Da li su vas iz koalicije okupljene oko SSP zvali da se priključite njihovom bloku, i ukoliko jesu, šta ste im odgovorili?

- Nismo zainteresovani za učestvovanje u formiranju predizborne kolone bivšeg režima.

Srbiji je potreban neko ko do sada nije bio na vlasti, iza koga nema afera i ko može da se obračuna sa kriminalom i korupcijom u vrhu vlasti. Nije dovoljna samo smena vlasti već nam je potrebna promena kompletnog korumpiranog pravosudnog i političkog sistema u Srbiji. Zato smo formirali Patriotski blok sa 10 drugih političkih organizacija kao novi i nekompromitovani ljudi za promenu sistema.

Zasad se zna da će u izbornu trku za predsednika Zdravko Ponoš, Srđan Škoro, Miloš Jovanović... Šta mislite o protivkandidatima?

- Radujem se da sučelimo vrednosti i ideje u predizbornoj kampanji. Voleo bih da čujem šta je njihov program.

Smatrate li da svi kandidati za predsednika treba jasno da iznesu stavove o Kosovu i Metohiji, NATO i Srebrenici?

- Svako ko zaobilazi ove ključne teme za opstanak Srbije ne bi smeo ni da se kandiduje.

Moj stav je jasan: KiM je sastavni deo Srbije. Mi smo protiv ulaska u NATO. U Srebrenici nije bio genocid. I Republika Srpska mora da opstane, kao naša najveća istorijska pobeda u poslednjih 100 godina. Svi kandidati treba da se jasno odrede prema ovim pitanjima, jer sve drugo bila bi prevara birača.

Foto Tanjug

Kakve su procene rezultata za parlamentarne i beogradske izbore? Sa kim biste ušli u predizbornu koaliciju?

- Sigurni smo da će naš Patriotski blok biti u prilici da formira vlast na svim nivoima. Imamo sve veću podršku, posebno posle referendumske pobede opcije "NE" u najvećim gradovima Srbije, jer smo bili predvodnici kampanje protiv promene Ustava.

Takođe, bili smo u prvim redovima borbe protiv "Rio Tinta". Ostalo je još da treći put pobedimo vlast 3. aprila.

Smatrate li da opozicija ima veću šansu da pobedi vlast ukoliko ide u više kolona, što će sada biti i slučaj?

- Videli smo taj primer u Crnoj Gori pre dve godine kada je opozicija izašla u tri kolone i pobedila. To je moguće i u Srbiji, posebno u Beogradu gde je Vesićeva vlast oličenje divlje gradnje, urbanističkog haosa, saobraćajnog kolapsa, korupcije i ekoloških problema.

Može li se opozicija makar složiti oko toga da tokom izbora nema međusobnog napadanja?

- Mi ne napadamo nikoga, branimo prave i tradicionalne vrednosti: našu veru, jezik, pismo, istoriju, kulturu, državu, porodicu. Nismo protivnici opozicije već vlasti. Ne treba nam više sukoba već razumevanja i jedinstva. Nastupam svetosavski: da pomirim zavađenu braću.

SNOBOVSKI DUH I NEMANjA

ŠTA mislite o izjavama kandidata za gradonačelnika SSP Vladete Jankovića da spomenik Stefanu Nemanji treba premestiti u Đurđeve stupove, dok reditelj Goran Marković predlaže Marinkovu baru kao idealnu lokaciju?

- Te izjave smatram vrlo nespretnim i nesrećnim. Ne razumem taj snobovski duh beogradskog kruga "dvojke", kao da i svi oni nisu takođe poreklom iz provincije i sa srpskog sela. Ne stidim se sela u kom sam rođen niti kao beogradski student sa dva završena fakulteta imam bilo kakav kompleks pred bilo kim. Veliki župan Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića i srpske državnosti, zaslužuje ne jedan već više spomenika, i to da ih ima u svakom srpskom gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)