MLADI U MEDIJIMA - NASILNICI: Krovna organizacija mladih predstavila rezultate istraživanja

V.C.S.

03. 02. 2022. u 15:59

BROJ sadržaja o mladima u medijima dvostruko je veći prošle u odnosu na godinu pre toga, pre svega zbog detaljnijeg izveštavanja o crnoj hronici i vakcinaciji mladih. Na jednu vest o aktivizmu, objavi se 13 vesti iz crne hronike, pokazalo je najnovije, peto po redu, istraživanje "Mladi u medijskom ogledalu", koje je predstavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

МЛАДИ У МЕДИЈИМА - НАСИЛНИЦИ: Кровна организација младих представила резултате истраживања

Tanjug

Kako se navodi u izveštaju, mladi se u pozitivnom kontekstu prikazuju u svakom šestom tekstu ili prilogu, dok je negativan kontekst tri puta češći.

Ako su prikazani u negativnoj konotaciji, najčešće su predstavljeni kao nasilni, nemoralni i promiskuitetni. Takođe, najčešći akter u sadržajima o mladima jeste policija.

KOMS

Tekst potpisa


Zaključeno je i da medijski prostor za mlade koji imaju invaliditet, u lošoj su materijalnoj situaciji, pripadaju manjinskoj naciji ili seksualnoj orijentaciji iznosi tek pet odsto. Muški akteri su dvostruko zastupljeniji od ženskih. O kulturnim sadržajima za mlade izveštava se veoma retko.
Konstatuje se i da su mejnstrim mediji, bez obzira na uređivačku poziciju, odgovorno izveštavali o vakcinaciji mladih i podsticali je. Ipak, omladinski portali pokazali su daleko veći senzibilitet za izveštavanje o omladinskom aktivizmu.
Većina jutjuberki povremeno koristi svoje platforme kako bi progovorile o temama od šireg društvenog značaja, pre svega o rodnoj ravnopravnosti i mentalnom zdravlju.
Primećeno je, ipak, da o kompleksnim aspektima mentalnog zdravlja mladih često pišu pojedinci koji su nedovoljno stručni, pa su saveti i zaključci takvih tekstova neretko netačni.
- Pred nama je izborna kampanja i biće nam važno na koji način se partije i politički programi bave mladima. Na nedeljnom nivou ćemo slati otvorena pisma javnosti i na taj način ih motivisati pitanjima - kazala je Miljana Pejić, generalni sekretar KOMS.
Zanimljiv je i podatak da se više od 97 odsto mladih informiše putem telefona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SIMIĆ: Sve što je napisano u korist Srba u Briselskom sporazumu - mrtvo slovo na papiru