SAVO PONOVO BLOKIRA: U četvrtak opet protest, iako je Vlada ispunila sve zahteve u vezi sa "Rio Tintom"

D. M.

26. 01. 2022. u 10:36

INICIJATIVA "Kreni-promeni" u četvrtak započinje novu seriju protesta protiv rudarenja litijuma iako su ispunjeni svi njihovi prvobitni zahtevi u vezi sa projektom "Jadar", a Vlada Srbije je poništila sve dozvole i rešenja izdata kompaniji "Rio Tinto".

САВО ПОНОВО БЛОКИРА: У четвртак опет протест, иако је Влада испунила све захтеве у вези са Рио Тинтом

Manojlović na Andrićevom vencu / Foto I. Marinković

Lider "Kreni-promeni" Savo Manojlović ovakav potez, o kojem se još nisu odredile brojne druge ekološke organizacije, obrazložio je time da je način na koji je ukinuta Uredba o projektu "Jadar", kako je rekao, velika prevara i da je namera vlasti da se "Rio Tinto" vrati posle izbora. On sada postavlja dva nova uslova: da se Uredba ukine na pravno ispravan način i da se uvede moratorijum na eksploataciju bora i litijuma.

Ekološki ustanak i članice Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) nisu još odlučili da li će nastaviti sa protestima "Srbija nije na prodaju", koje je Manojlović zakazao za sutra u 19 sati ispred zgrade Predsedništva. Kada su oni protestovali, pokret "Kreni-promeni" je, zadovoljan ispunjenjem zahteva o promeni Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, obustavio svoje učešće u blokadi saobraćajnica.

SEOS je saopštio u utorak, dan nakon razgovora udruženja "Ne damo Jadar" sa premijerkom Anom Brnabić, da je na sastanku dogovoreno da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i da utvrde nastalu štetu.

Premijerka je u utorak razgovarala sa predstavnicima udruženja, a na sastanku im je preneto da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine ukinulo Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu i da su ostali akti automatski poništeni, ukidanjem te uredbe.

DOBRA VOLjA ZA MORATORIJUM

PREDSTAVNICI SEOS predložili su na sastanku sa premijerkom donošenje Zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor. Kako navode, rečeno im je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara, kad se raspušta parlament. Dodaju da su im zasmetale, kako kažu, premijerkine političke insinuacije, jer, navode, problem nije politički, već državni i nacionalni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna