VUČIĆ I ERDOGAN NAKON SASTANKA: Odnosi Srbije i Turske na najvišem mogućem nivou (VIDEO)

Novosti onlajn

18. 01. 2022. u 17:35

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Republici Turskoj. Predsednika Srbije svečano je dočekao u Ankari predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a nakon sastanka dvojica lidera su se obratila medijima.

ВУЧИЋ И ЕРДОГАН НАКОН САСТАНКА: Односи Србије и Турске на највишем могућем нивоу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Pink

Erdogan je izjavio da je srećan što su odnosi dve zemlje na visokom nivou.

- Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem mogućem nivou. Razgovarali smo o koracima koje treba da preduzmemo u narednom periodu. Obim naše trgovine, uprkos pandemiji, nastavlja da obara rekorde. - rekao je Erdogan.

Dodaje da su razmenjene ideje o zajedničkim projektima.

- Hvala dragom prijatelju jer pruža podršku našim preduzetnicima. Na sastanku smo snažno i odlučno potvrdili značaj mira i stabilnosti na Balkanu, razmenili smo mišljenja o političkoj krizi u BiH, a podrška koju Srbija pruža integritetu BiH je važna. Neophodno je sarađivati sa međunarodnom zajendicom kako bi se izbegle krize i očuva mir - rekao je Erdogan.

Foto: Printskrin/Pink

Obraćajući se medijima, Vučić se zahvalio na dočeku koji je upriličen za srpsku delegaciju. Razgovarano je o svim temama, najviše o regionalnim pitanjima, a u svim temama pokušan je da se nađe zajednički imenitelj.

- Treba da razumemo okolnosti, da guramo zemlje unapred, a ne u prošlost koja je važna da bismo iz nje izvukli pouke. Važno je da svojim rukama gradimo bolju budućnost. Naša ekonomska saradnja raste, imamo 110 turskih kompanija koje posluju u Srbiji i one su važne jer posluju, između ostalog, u malim mestima, što je nama važno - rekao je predsedik Vučić.

- Nadam se da će što više naših ljudi posetiti Ankaru. Istanbul je jedan od najlepših gradova na svetu, a Ankara je jedan od najmodernijih. Pozivam i sve Turke da posete Niš, Beograd i Novi Sad, ali i Kopaonik i Staru planinu i mnoga druga mesta u našoj lepoj zemlji.

Takođe, rekao je da su važni infrastrukturni projekti i da saradnja raste u svim oblastima. Razgovarano je, dodaje, o odnosima dve zemlje, o miru, stabilnosti, o poštovanju Dejtonskog sporazuma, a po ovom pitanju su se, kaže Vučić, odlično razumeli.

- Rekao sam Erdoganu da Srbija podržava integritet BiH i integritet RS unutar BiH. Zajednički ćemo morati da radimo na vraćanju poverenja i vere, iako je to mnogo teško raditi, jer na to deo medija u Srbiji uvek gleda s podozrenjem - rekao je Vučić.

Erdogan je rekao da je teritorijalni integritet BiH od velike važnosti, a da će zajedno sa Vučićem nastaviti na rešavanju svih problema. Nakon izbora u Srbiji biće održan zajednički sastanak sa Predsedništvom BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

MLATI, ČOVEK, PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabić odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)