RUSIJA RUŠI SNOVE LAŽNE DRŽAVE: Zahtev Prištine da Srbija prizna tzv. Kosovo je glupost!

Tanjug

14. 12. 2021. u 16:00

AMBASADOR Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da mogućnost rešenja pitanja Kosova postoji samo na liniji dijaloga i naglasio da u tom cilju i lično insitira da EU učini što veći pritisak na Prištinu da se ispune obaveze preuzete iz sporazuma koje je potpisan u Briselu, posebno o Zajednici srpskih opština.

РУСИЈА РУШИ СНОВЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Захтев Приштине да Србија призна тзв. Косово је глупост!

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ako želja postoji da dođe do napretka, neophodne su pre svega realizacija dogovora i fokus na konkretna pitanja bez preuranjenih razmišljanja štetnog po konačno rešenje sporazuma, da ne govorimo o tome da Priština traži nezavisnost, jer svaki čovek koji zna realnost, zna da je to nemoguće - rekao je Bocan-Harčenko na on lajn predavanju "Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu".

On je istovremeno saradnju sa Srbijom ocenio kao više nego zadovoljavajuću, uz želju Moskve da ona bude još intenzivnija.

Ambasador je rekao da je Mosova veoma zabrinuta u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, a ponovio je i stav koji je više puta vec prezentovan, a koji se odnosi na događaje na severu poslednjih nekoliko meseci.

- Smatramo da eskalacija postoji, međunarodno prisustvo na Kosovu (i Metohiji) mora da postane aktivnije, moraju da se poštuju dokumetna i načela usvojena u organizacijama UN, kao i svim ostalim - rekao je Bocan-Harčenko i naglasio da je važan i njihov izbalansiran i uravnotežen odnos.

Prema njegovim rečima, povezivanje ZSO i konačnog rešavanja statusa Kosova i Metohije, odnosno priznanja je "glupost koja je nemoguća i štetna što se tiče Zajednice".

Sporazum je potpisan i što je potpisano neophodno je da se realizuje i sprovodi u delo, rekao je ambasador i naglasio da će u suprotnom izostati poverenje i u Prištinu i u EU koja je posrednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

LICEMERJE DRAGANA ĐILASA: Podržao je potpisivanje Briselskog sporazuma, e evo šta sad kaže (VIDEO)