OBELEŽENO 140 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA Vučić: Srbija posvećena razvijanju odnosa sa SAD u budućnosti

Tanjug

09. 12. 2021. u 08:25

SRBIJA je posvećena razvijanju odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama u budućnosti, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u video-obraćanju učesnicima prijema, koji je sinoć organizovala Ambasada Srbije u Vašingtonu povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa dve države.

ОБЕЛЕЖЕНО 140 ГОДИНА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА Вучић: Србија посвећена развијању односа са САД у будућности

Foto: Ambasada

Vučić je istakao da dve nacije sarađuju na idealima slobode i pravde koji povezuju građane dve države.

- Tokom 140 godina diplomatskih odnosa imali smo i teških trenutaka, pogotovo tokom devedesetih godina. Uveravam vas da je Srbija posvećena razvijanju naših odnosa u budućnosti. Da uživaju vrednosti slobode i jednakosti. Neka dugo živi prijateljstvo naših naroda i država - rekao je Vučić, prenosi Glas Amerike.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić rekao je da su Srbija i SAD sposobne da oblikuju buduće odnose partnerstva i saradnje, jer oni nisu zasnovani isključivo na ostvarenjima bivših generacija.

- Prvi put za naše pretke koji su bez savremenih tehnologija uspostavili odnose prijateljstva i partnerstva. Mi zajedno možemo dodatno da ih oblikujemo - poručio je Đurić u obraćanju zvanicama.

Foto: Ambasada

Ceremoniji su prisustvovale brojne strane i domaće zvanice, kao i bivše i sadašnje diplomate.

Prvi zamenik pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Derek Hogan naveo je da SAD sa partnerima nastoje da ojačaju važne odnose sa Srbijom.

- U nedavnom pismu ministru spoljnih poslova Srbije Selakoviću sekretar Blinken rekao je da Sjedinjene Države podržavaju Srbiju. Jačamo političku i ekonomsku saradnju kako bismo ostvarili napredak i članstvo Srbije u Evropskoj uniji - istakao je Hogan.

Govorio je i o partnerstvu SAD i Srbije u dva svetska rata i, kako je ukazao, pozdravio liderstvo Srbije u regionalnom povezivanju, koje će, kako je ocenio, biti u korist svih građana Zapadnog Balkana.

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu Lora Kuper, koja je zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, poručila je da odnosi dve zemlje samo jačaju i to ne samo u političkom smislu, već i kada je reč o vezama građana i naših vojski.

- Srbija igra važnu ulogu u obezbeđivanju regionalne stabilnosti. Prošlog septembra održane su vojne vežbe naših padobranaca, a imali smo i zajedničke sastanke u Beogradu - rekla je Kuper, ocenivši da su to ohrabrujući znaci za buduću saradnju.

Primetila je i izraženu saradnju Nacionalne garde Ohaja i Srbije koja, kako je podsetila, traje 15 godina.

- Vežbe i kooperacija su uvek bile dvosmerne, jer imamo mnogo da učimo od naših kolega iz Srbije. Takođe, Vojska Srbije angažovana je i u međunarodnim misijama. Treba da nazdravimo za prošlih, ali i budućih 140 godina. Nadam se da će moja sledeća zdravica partnerstvu biti u Srbiji - istakla je Kuper.

Major Nacionalne garde američke države Ohajo Džon Heris rekao je da dve zemlje imaju priliku da se pripreme za razvoj saradnje u narednih 140 godina.

- Ne možemo ni da pojmimo kakve potencijale imamo za to. Želimo iste stvari - svetlu budućnost naše dece i mir za naše porodice. Za nešto što će nas nadživeti. Posvećen sam da razvijamo poverenje i mir u narednih 140 godina saradnje. Uveravam vas da je cilj Nacionalne garde Ohaja da nastavi da gaji poverenje među nama - zaključio je Heris.

Tokom ceremonije zamenik državnog sekretara američke države Merilend Luis Borunda uručio je ambasadoru Đuriću specijalnu povelju zahvalnosti.

Među zvanicama su bili i novoimenovani američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer, kao i bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, ali i drugi brojni nekadašnji američki i međunarodni zvaničnici povezani sa Srbijom i Balkanom, poput nekadašnjeg visokog izaslanika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfganga Petriča, naveo je Glas Amerike.

Foto: Ambasada

Tokom 2021, godine jubileja, najviše diplomatsko predstavništvo Srbije u Americi organizovalo je nekoliko manifestacija na kojima je, u prisustvu američkih zvaničnika, proslavljano diplomatsko povezivanje dve države na najvišem nivou, uspostavljeno 1881. godine.

Tokom poslednjih 140 godina Sjedinjene Države održavale su diplomatske odnose sa Srbijom, Kraljevinom Jugoslavijom, Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, Saveznom Republikom Jugoslavijom, Državnom zajednicom Srbija i Crna Gora, a nakon njihovog razdruživanja ponovo sa Srbijom, koja je bila deo svih tih država.

Jedno od najznačajnijih obeležja odnosa SAD i Srbije bila je javno izražena podrška američke administracije za vreme Prvog svetskog rata vođenog u periodu od 1914. do 1918. godine.

Jula 1918. tadašnji predsednik Vudro Vilson, na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Kraljevini Srbiji, obratio se javnosti pohvalivši neustrašivost i hrabrost Srbije u odupiranju brojnijem i jačem neprijatelju. Zbog toga je 28. jula na Beloj kući, rezidenciji američkog predsednika, bila istaknuta zastava Srbije. Uz Srbiju, takva čast je do sada upriličena još samo Francuskoj, u okviru obeležavanja Dana pada Bastilje 1920. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)