"EKOLOZI" BRANE ZAKONE A POZIVAJU NA BEZAKONJE: Predsednica Vlade poručuje da se iza današnje blokade puteva kriju isključivo politički motivi

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

04. 12. 2021. u 07:00

PROTESTI nemaju nikakve veze sa zakonima o referendumu i eksproprijaciji, već sa politikom, poručila je u petak premijerka Srbije Ana Brnabić, a uoči novih blokada puteva širom Srbije koje su ekološka udruženja, uz podršku dela opozicionih partija najavila za danas.

ЕКОЛОЗИ БРАНЕ ЗАКОНЕ А ПОЗИВАЈУ НА БЕЗАКОЊЕ: Председница Владе поручује да се иза данашње блокаде путева крију искључиво политички мотиви

Foto Tanjug

Ona tvrdi da dva akta nisu pisana za projekat "Jadar", odnosno navodna iskopavanja koji bi radio "Rio Tinto", pa su poruke organizatora koji to tvrde - "brutalna laž". Pitala je i zašto su politički predstavnici dela opozicije na ulicama i da li protestuju protiv "Rio Tinta" koji su upravo "oni doveli u Srbiju i dali im sve dozvole ili protiv Zakona o fererendumu koji je sada usklađen sa Ustavom donetim 2006. godine, kada su bili na vlasti ili zbog nečeg trećeg".

- Da čujemo zašto protestuju, jer su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Mlađan Đorđević i Zoran Lutovac protiv stvari koje su oni radili - istakla je predsednica Vlade i apelovala na građane da budu tolerantni i strpljivi, najavljujući da će pripadnici MUP učiniti sve da sačuvaju mir, red i bezbednost.

Kako je navela, videće se šta se valja iza brega i zašto Rokfeler fondacija plaća proteste. Podsetila je da je izmenjen tekst Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi iz 1994, po kome je glasanje uspelo ako se izjasnila većina građana koji imaju biračko pravo. Sada je ovaj prag ukinut, "jer je akt usklađen sa Ustavom iz 2006. godine, kada SNS nije bila na vlasti a ni Aleksandar Vučić, a član 203 stav 8 kaže da je promena usvojena ako je na referendumu glasala većina izašlih birača":

- Svi zakoni moraju da budu u skladu sa Ustavom. Strašno je koliko su spremni da obmanjuju građane. Zakon o eksproprijaciji ne unosi nikakve, posebne nove pravne norme niti na bilo koji način olakšava da se neka imovina eksploatiše na bilo koji način. To mora biti u skladu sa javnim interesom, a javni interes nije lako proglasiti i niko nije toliko bahat i bezobrazan da kaže da je javni interes nečiji stan kako oni kažu, pa će neko da uradi eksproprijaciju tog stana.

Istakla je da se ovaj akt menja u minimalnom obimu, da je bio na javnoj raspravi, kao i da su kompanije davale predloge za izmene koje je Vlada Srbije odbacila i dodala da to može da se promeni:

- Niko ko traži da se taj zakon danas povuče nije dao nijedan komentar tokom javne raspave. Javni interes ne može da proglasi bilo ko za bilo koji projekat. To je laž i oni to znaju. Protesti nemaju nikakve veze sa ta dva zakona, već sa političkom agendom.

Na pitanje o zahtevima organizatora protesta da "policija asistira, kako bi se smanjila mogućnost incidenata i da zaustavi auto-put da bi okupljeni protestovali", odgovorila je da to skandalozno i da govori o "njihovom stepenu bahatosti":

- Policija sme samo da primeni zakon, a organizatori protesta pozivaju da se on prekrši. Niko nema ništa protiv protesta, ali da ne sprečavaju slobodu kretanja i ne zaustavljaju saobraćaj, posebno na međunarodnim pravcima. Taj poziv je ekvivalent pozivu da nekom želite da obijete stan i pozivate policiju da vam u tome pomogne.

Ona je dodala i da je životna sredina bila mnogo ugroženija pre 2014. godine kada je "država počela da gradi filtere za odsumporavanje termoelektrana" i najavila da će sledeće nedelje izneti šta je sve urađeno na polju ekologije.

SPREMILE LILA FARBU

NEVLADINA organizacija "Lila revolucija" pozvala je dame da danas, obučene u ljubičasto i sa kanticama farbe u istoj boji, izađu na puteve i mostove i obeleže "sve automobile koji učestvuju u blokadama koji maltretiraju građana Srbije":

- Naoružajte se osmehom, strpljenjem i lila farbom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere