DAČIĆ RASPISAO REFERENDUM: Završena posebna sednica Skupštine Srbije (VIDEO)

Novosti online

30. 11. 2021. u 18:36

PREDSEDNIK Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je večeras referendum o promeni Ustava Srbije.

ДАЧИЋ РАСПИСАО РЕФЕРЕНДУМ: Завршена посебна седница Скупштине Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Referendum će biti održan 16. januara 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova. Na referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije", i odgovaraju sa da ili ne - rekao je Dačić.

On kaže da se promena Ustava odnosi samo na deo vezan za uređenje vlasti, tačnije biranja sudija, i ponovio da nema nikakve veze sa preambulom i sa Kosovom i Metohije, koje će uvek biti Srbija.

- Naročito nema nikakve veze sa raznim drugim pitanjima koja se politizuju u zadnje vreme, i koja se koriste za kršenje zakona i Ustava, i napade na političke neistomišljenike. Ovaj referendum se tiče isključivo vladavine prava. Shodno tome, mi pozivamo sve građane da izađu na referendum, i smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi ova odluka Narodne Skupštine, i da će to biti veliki korak napred - rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine kaže da na referendumu nema pobednika, pošto to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobedi na referendumu, i da uradimo sve u interesu naše zemlje.

- Želim da kažem da način promene Ustava, odnosno pitanje koja je većina dovoljna za potvrđivanje rezultata tačnije uspeh referenduma, nije pitanje kojim smo se mi bavili - kazao je on, i podsetio na Ustave iz 1990. godine i 2006. godine.

Referendum je raspisan posle završetka posebne sednice parlamenta, na kojoj je održana objedinjena rasprava o Predlogu Akta o promeni Ustava Srbije, Predlogu Ustavnog zakona za sprovodenje tog Akta i o Predlogu odluke o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!