BLOKADE UDAR NA SLOBODU VEĆINE: Vlast uverena da se iza protesta tokom vikenda kriju politički akteri

S. S. R.

29. 11. 2021. u 11:00

IZA blokade puteva za vikend širom gradova Srbije zvanično stoje ekološka udruženja, a nezvanično deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

БЛОКАДЕ УДАР НА СЛОБОДУ ВЕЋИНЕ: Власт уверена да се иза протеста током викенда крију политички актери

Foto D. Milovanović

U Srbiji svako ima pravo na protest, ali ne na štetu drugih građana.

Ovako su juče, blokadu "Gazele" u Beogradu i puteva širom Srbije, najavljene kao vid protesta zbog mogućeg iskopavanja litijuma u Jadru, donošenja zakona o referendumu i eksproprijaciji, protumačili predstavnici vlasti.

Predsednik Vučić rekao je da se "kršenjem slobode kretanja, krši i Ustav":

- Ugrožavaju više sloboda drugih ljudi, čak i kad ih je policija zamolila da to ne rade.

Nisu ni najavili proteste. To je svakako mali broj ljudi. Hvale se kad su najveće demonstracije, a to je 3.000 ljudi. Gazelu je blokiralo s jedne strane 70, a s druge strane 50 ljudi. A u Beogradu živi dva miliona građana - istakao je Vučić, i dodao da je reakcija policije bila takva da sve prođe mirno.

Na pitanje slovenačkog novinara o protestima, a posle susreta sa kolegom Borutom

Foto M. Stojanović

Pahorom, Vučić je rekao da u Srbiji nema vodenih topova kao odgovor policije kada neko protestuje na ulici, ali da "možda ima malo viška demokratije, jer je moguće da neko blokira saobraćajnice, što je suprotno Ustavu".

- Misle da imaju to pravo, što kod vas naravno nemaju. Ali, valjda ćemo i mi dostići taj demokratski nivo kao vi sada, pa da jednom neko shvati da nije normalno da to radi ovde u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je Srbija demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da izrazi protest, ali da je sprečavanje drugih građana da se slobodno kreću iživljavanje i pokušaj izazivanja sukoba i nereda, a ne politika.

- Glavni razlog okupljanja bio je da se zaustavi dolazak pristalica SNS u Beograd.

Naravno, nije uspelo. Gledam u medijima, oni koji su čitav dan kršili zakon sada pričaju o kršenju zakona. Nijedan skup nije bio odobren, postupajući apsolutno u skladu sa zakonom. Na nekoliko mesta je napadnuta policija. Nadam se da će svi koji se bave politikom razumeti da između politike i kršenja zakona ne može biti znaka jednakosti.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića "u Srbiji svako ima pravo da izražava svoje mišljenje na način koji smatra ispravnim, uključujući i putem protesta":

- Niko, međutim, nema pravo da ugrožava druge ljude, ometa njihov način života i ograničava kretanje. Nekoliko stotina ljudi, koji su manjina u našem društvu, pokušali su da blokiraju saobraćajnice i tako su maltretirali desetine hiljada ljudi, ugrožavajući im pravo na slobodno kretanje. Da ne govorimo o javnom prevozu koji je kasnio zbog njihove blokade - istakao je Vesić.

On je pitao da li su razmišljali koliko dece se nalazilo u koloni vozila dok su oni blokirali auto-put:

- Uvek ću stati iza Beograđanki i Beograđana i niko neće smeti da se iživljava nad njima.

Razmislite šta bi se dogodilo u Nemačkoj da nekome padne na pamet da blokira auto-put.

 PATRIJARH PORFIRIJE NA "INSTAGRAMU" OBJAVIO APEL GRAĐANIMA NAŠE ZEMLjE

ČUVAJMO JEDNI DRUGE, A NE DA SE BIJEMO I SVAĐAMO

PATRIJARH Porfirije izjavio je juče da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blo­kada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku.

- Sa tugom sam pratio kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom na­rodu pripadaju, izbili fi­zički sukobi. Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo auto­buse, razbijamo glave jedni dru­gima, uništa­vamo imovinu - naveo je patri­jarh u poruci i video-snimku koji je objavio na "Instagramu".

Foto Tanjug

On nije želeo da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

- Oni koji stva­raju konflikte i upravljaju kri­zama i suko­bima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potre­ban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva - poručio je patrijarh.

Istakao je da se moli Bogu "da u da­nima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedi­nom mirotvorcu, usmerimo ka op­štem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, soci­ološki, politički i svaki  drugi stavovi različiti".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su ekološki aktivisti pripadnici ekstremno levičarskih organizacija:

- Ista grupa ljudi koja se stalno ponavlja etiketira sve druge. A, ne daj bože da se njima nešto desi, onda odmah kreće isti narativ - evo represija, policija. Odmah krvave košulje, a oni guraju decu, invalide, trudnice u prve redove i uz sve to veliki heroji drže telefone i snimaju, u nadi da će neko nešto da im kaže, pa će odmmah reći evo, vidite li šta nam kažu. Pa, narod vas najgore psuje, jer ste ljudima onemogućili kretanje, zato što ne mogu normalno da žive.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je juče da je "deo opozicije u Srbiji koji non-stop traži slobodu kretanja upravo odgovoran za ugrožavanje slobode kretanja građana Srbije, što se moglo videti tokom blokada pojedinih puteva i auto-puta".

ZAUZELI TERAZIJE

U BEOGRADU je i juče bio zaustavljen saobraćaj u centru. Grupa građana "Eko straža" organizovala je protest na Terazijama zbog zagađenosti vazduha u gradovima Srbije, što, kako tvrde, ima razmere humanitarne katastrofe.

Aleksandra Kirilić, iz organizacije "Eko straža", istakla je da je Beograd najzagađeniji grad u Evropi, a 15 gradova u Srbiji među najzagađenijima na Starom kontinentu.

NA SPISKU ROKFELERA

ORGANIZACIJA "Kreni.Promeni", koja je jedan od organizatora blokade puteva, prima novac od fondacije "Rokfeler". Na stranici fonda je objavljeno da je dobijen grant od 25.000 dolara za 12 meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024