"TREBA DA NAM APLAUDIRATE" Južnoafrička republika razočarana: Kažnjeni smo jer smo rano otkrili novi soj korone

Tanjug

27. 11. 2021. u 14:58

JUŽNOAFRIČKA Republika (JAR) ocenila je danas da je kažnjena zbog svoje sposobnosti da rano otkrije nove varijante kovid-19, jer zabrane putovanja i ograničenja, koja su uvele mnoge države zbog nove varijante korona virusa omikron, prete da naškode turizmu i drugim sektorima privrede.

ТРЕБА ДА НАМ АПЛАУДИРАТЕ Јужноафричка република разочарана: Кажњени смо јер смо рано открили нови сој короне

Foto: AP Photo/ Sunday Alamba

JAR ima neke od vodećih svetskih epidemiologa i naučnika, koji su uspeli da otkriju nove varijante korona virusa i njihove mutacije u ranoj fazi njihovog životnog ciklusa, preneo je Rojters.

Varijanta omikron je prvi put otkrivena u JAR i od tada se pojavila u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hongkongu.

- Ova poslednja runda zabrana putovanja je povezana sa kažnjavanjem Južne Afrike zbog njenog naprednog genomskog sekvenciranja i mogućnosti bržeg otkrivanja novih varijanti - saopštilo je južnoafričko Ministarstvo za međunarodne odnose i saradnju.

Odličnoj nauci treba aplaudirati, a ne kažnjavati, navodi se u saopštenju.

Mnoge zemlje požurile su juče i danas da objave ograničenja putovanja u JAR i druge zemlje u regionu.

Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je, iako je nova varijanta otkrivena i u drugim zemljama, globalna reakcija na te zemlje bila izrazito drugačija od slučajeva u južnom delu Afrike.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je juče da je novom soju korona virusa dala ime omikron prema slovu grčkog alfabeta.

SZO navodi da preliminarna istraživanja pokazuju da ovaj soj nosi veći rizik od reinfekcije nego drugi sojevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu