VUČIĆ IZ SOČIJA: Putin ima poverenja u nas, ali ishod razgovora je neizvestan

Novosti online

24. 11. 2021. u 18:52 >> 19:28

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Soči, gde će se sutra sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

ВУЧИЋ ИЗ СОЧИЈА: Путин има поверења у нас, али исход разговора је неизвестан

Foto: Printskrin TV Pink

Glavna tema susreta dvojice lidera biće gas, ali će se razgovarati o još važnih tema.

- Hvala Putinu na poštovanju koje ukazuje Srbiji, to je lepa vest za naše građane. Za nas je mnogo važniji rezultat - rekao je Vučić.

- Od formata je mnogo važniji rezultat. Sa Putinom će na stolu biti mnogo tema, jedna od njih gas - naveo je predsednik Srbije.

Vučić kaže da je Putin taj koji odlučuje.

- Došao sam da se borim za formulu. Kada znate formulu, onda znate koju ćete cenu dobiti. Mi hoćemo da razgovaramo i o formuli i fleksibilnosti. Šta god da uspemo da dobijemo to je od ogromnog ekonomskog značaja. Rusija vodi računa o svojim interesima, ali će siguran sam voditi računa i o prijateljskim odnosima sa Srbijom - naveo je Vučić.

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Predsednik je rekao da veruje u Putinovo prijateljstvo.

- On je uvek najbolje razumeo poziciju Srbije. On dobro shvata težinu položaja naše zemlje i kako je voditi zemlju pod pritiskom, koliko je teško voditi politiku slobodarstva, zato najveću podršku očekujem od njega - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da Putina poznaje dugo. 

Kako je dodao, lični kontakt između njega i predsednika Srbije je zasnovan na prijateljskom, bratskom odnosu dva naroda.

On kaže da Srbija danas plaća sve dospele obaveze.

- Danas je naš odnos takav da kada nešto kažemo, onda je to tako - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je nervozan pred sastanak sa ruskim liderom i da je to "odlika ljudi koji se nadaju najboljim rezultatima".

Foto: Printskrin Pink

Kako je dodao, Putin ima poverenja u nas, ali ishod razgovora je neizvestan.

Orden Aleksandra Nevskog

Vučić je podsetio da je orden Aleksandra Nevskog dobio od predsednika Putina i da je prvi Srbin posle Nikole Pašića koji je dobio takav orden.

- Ja sam mnogo srećan jer je jedan Putin pomislio da mogu da budem vredan tog ordena. Ako pogledate sve naše brojeve i kako ide naša saradnja, taj orden je nešto što ostaje u istoriji zapisano i kao dokaz dobrih i bratskih odnosa dva prijateljska naroda - rekao je predsednik Srbije.

Rio Tinto

Vučić je podsetio da su Rio Tinto u Srbiju 2001. godine doveli pripadnici bivšeg režima.

- Rio Tinto u Srbiju niko nije doveo od nas, već predstvanici bivšeg režima koji danas učestvuju u protestima. Osam godina pre našeg dolaska na vlast, a devet sporazuma su sa njima potpisali. Tada im litijum nije smetao? - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da su organizatori protesta došli u kolima koja zagađuju vazduh.

- Koliko ste cigareta zapalili? Ne mogu da govorim o tom licemerju - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se "ništa ne dešava oko Rio Tinta". 

Ako predlog Ria Tinta ne bude dobar i ozbiljan, Srbija neće ni razgovarati sa tom kompanijom, tvrdi predsednik.

Vučić je rekao da Aleksandra Jovanovića Ćutu i njegov pokret finansiraju iz Austrije.

- Danas se vodi veliki energetski rat na nivou sveta. Energija je postala sve. Vi morate da imate struju, morate da imate gas jer vam to znači industriju. Ne samo prljavu, već i modernu. Morate da obezbedite svoju zemlju, a najlakše je reći da ne koristimo ugalj i da nemamo struje. Jeste li to išli da kažete radnicima u Kolubari ili Kostocu? Jeste li išli da kažete građaninu u Srbiji da večeras neće moći detetu da podgreju mleko jer neće biti struje? Koga lažete, koga obmanjujete? - pitao je Vučić.

Prioritet je, kako je dodao, obezbediti dovoljne količine gasa i struje.

- Nemojte da mislite da Viola fon Kramon više voli Srbiju od nas samih - dodao je predsednik i rekao da je jako nervozan jer je veliki bezobrazluk da neko pomisli da druga strana ide protv Srbije, a direktno radi protiv nas i napomenuo da ga niko ne može ubeđivati u to da neko ko želi "nezavisno Kosovo" želi dobro Srbiji.

Vučić je podsetio da su Zoran Đinđić i cela vlada nekada govorili narodu u Boru da "sade kikiriki", ali da je nova vlast pokazala da taj rudnik može da funkcioniše.

Foto: Printskrin Pink

Predsednik je objasnio da je danas u neverici čuo floskulu "u ovo teško vreme" i da se pita kada je to bilo bolje vreme.

- Pre deset godina je bilo bolje vreme? U čemu? U kom segmentu? - pitao je Vučić.

Rast cena

Predsednik je, govoreći o inflaciji, rekao da su mnogi štampali pare i sad se to mora osetiti i u manjim zemljama.

On je podsetio na probleme koje sa inflacijom imaju Nemačka, SAD i Turska.

- Imamo brašna, pšenice i svega. Imamo mnogo robe u robnim rezervama i one služe da utičemo na tržište u vreme krize - rekao je Vučić i dodao da cene ne mogu rasti enormno, a da je potrebno preduzeti mere i intervenisati na tržištu da bi se to sprečilo.

On je podsetio da napretka Srbije bez dece nema.

BONUS VIDEO: JUTRO NAKON STRAVIČNE EKSPLOZIJE U LEŠTANIMA - Krater u okolini fabrike protivgradnih raketa

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

VIHOR 2024: Podnošenjem raporta Vučiću otpočela vojna vežba (VIDEO)