ALBANSKA DECA U VISOKIM DEČANIMA: Ovo nije prva poseta manastiru

Novosti online

10. 11. 2021. u 17:41

MANASTIR Visoki Dečani su danas posetila albanska deca iz dečanskog sela Istinić. Ovo nije prva poseta albanske dece sa Kosova i Metohije zadužbini kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana koja je pod zaštitom Uneska.

АЛБАНСКА ДЕЦА У ВИСОКИМ ДЕЧАНИМА: Ово није прва посета манастиру

Foto D. Zečević

Osnovce iz albanskog sela primio je jeromonah Petar. Pokazao im je crkvu, odgovarao na njihova pitanja.

-Naš manastir i pored određenih ograničenja u vreme pandemije ostaje otvoren za sve posetioce. Kulturna i duhovna baština treba da povezuje sve ljude dobre volje i doprinosi izgradnji poverenja, saopštila je bratija Visokih Dečana povodom posete.

Posetu je organizovala albanska nevladina organizacija „Human“ iz Peći, koja je i ranije organizovala posete albanske dece manastiru.

Na kraju posete deca su se fotografisala sa ocem Petrom, a manastir Visoki Dečani je ovu fotografiju objavio na svom tviter profilu.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ova velika svetinja od 19. avgusta prima samo pojedinačne posete i manje grupe koje mogu da obiđu crkvu, portu i prodavnicu, uz mere zaštite.

Noćenje u manastiru nije moguće, a oni koji žele da dečanski monasi na Liturgiji čitaju molitve za zdravlje živih i pokoj duša umrlih imena mogu poslati preko elektronske pošte.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere