DIPLOMATA ZORAN MILIVOJEVIĆ UPOZORAVA: Treba očekivati pojačanu diplomatsku aktivnost u regionu

Novosti online

30. 10. 2021. u 08:45

Naš region jedan je od delova u mozaiku globalnog sučeljavanja zbog čega u narednom periodu treba očekivati pojačanu diplomatsku aktivnost, rekao je diplomata i politički analitičar Zoran Milivojević.

ДИПЛОМАТА ЗОРАН МИЛИВОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Треба очекивати појачану дипломатску активност у региону

Foto: Printskrin RTS

Poseta kineskog ministra spoljnih poslova Srbiji potvrda je izuzetnih odnosa dve zemlje, ističe Zoran Milivojević.

Kina je potvrdila podršku kada je reč o poštovanju suvereniteta i integriteta naše zemlje, a potpisan je i sporazum o realizaciji projekta brze pruge Beograd–Budimpešta i drugih koje Kina realizuje u okviru mega projekta "Jedan pojas, jedan put". 

- Sve u svemu može se očekivati pojačana diplomatska aktivnost u narednom periodu, jer je naš region jedan od delova u mozaiku globalnog sučeljavanja. Nova američka administracija radi na suprotstavljanju globalnim rivalima, pre svega Kine. Što se tiče regiona, SAD će se baviti pre svega 'nerešenim pitanjima', odnosno Kosovom i Metohijom i BiH - rekao je Zoran Milivojević gostujući u Jutarnjem programu.

Pitanje Kosova i Metohije je za Srbiju posebno važno, kaže Milivojević, a pre svega nastavak dijaloga i ispunjavanje Briselskog sporazuma da bi se moglo uopšte govoriti o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Mir i stabilnost podrazumevaju razgovor o otvorenim pitanjima i pronalaženju kompromisa. Nametanje rešenja je nešto na šta Srbija ne pristaje. Srbija više nije ona iz nekog ranijeg perioda, promenila se situacija i jedina formula je dijalog i pronalaženje rešenja koja će biti prihvatljiva za sve - smatra Milivojević.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati