VAŽAN SUSRET: Vučić i Šmid o učešću OEBS u reformskim procesima u Srbiji

Tanjug

25. 10. 2021. u 15:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, sa kojom je razgovarao o učešću ove institucije u reformskim procesima u Srbiji, kao i o prioritetima u budućoj saradnji, evropskom putu Srbije i reformama u oblasti vladavine prava.

ВАЖАН СУСРЕТ: Вучић и Шмид о учешћу ОЕБС у реформским процесима у Србији

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je istakao značaj saradnje sa OEBS-om, čija su iskustva značajna za unapređenje reformskih procesa u Srbiji, naročito u savetodavnom aspektu prilikom sprovođenja reformi, kao i u pružanju podrške jačanju demokratskih institucija, podsticanju dijaloga i pružanju podrške civilnom sektoru.

- Za Srbiju je rad na nastavku reformi od ključnog interesa, kako za dalji napredak zemlje u svim oblastima, tako i u cilju očuvanja stabilnosti u regionu - istakao je predsednik i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja jedno od temeljnih polazišta spoljne politike Srbije, dok je njen prioritet punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, predsednik je posebno naglasio da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

Generalna sekretarka Šmid je naglasila da će OEBS, kao pouzdan partner Srbije, nastaviti da prenosi iskustva institucijama Srbije u pogledu najboljih praksi na našem reformskom putu.

Ona je pohvalila Srbiju zbog rezultata i očiglednog napretka u svim oblastima od značaja, što je prikazao i najnoviji Izveštaj Evropske komisije, te da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju.

Šmid je posebno istakla spremnost OEBS-a da pruži podršku unapređenju medijske situacije u Srbiji, kao i u oblasti vladavine prava i primeni standarda zelene agende.

Sagovornici su takođe konstatovali da je uloga OEBS-a od izuzetnog značaja za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, čvrsto opredeljena da i dalje daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Vučić u Aleksincu: Otvaranje pogona u fabrici Magna

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)