KURTI OPET ZVECKA ORUŽJEM: Srbi na KiM suočeni s novim pretnjama Prištine koja najavljuje jačanje "vojske Kosova"

D. M.

23. 10. 2021. u 10:00

PO već dobro poznatoj taktici držanja Srba sa KiM u stalnom strahu, izazivanjem provokacija, upadima specijalaca na sever, hapšenjima i nasiljem, iz Prištine su u petak još jednom zazveckali oružjem: premijer privremenih institucija Aljbin Kurti ponovo je zapretio stvaranjem tzv. kosovske vojske, i to "u punom kapacitetu".

КУРТИ ОПЕТ ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ: Срби на КиМ суочени с новим претњама Приштине која најављује јачање војске Косова

Iz Prištine najavljuju veća izdvajanja za "vojsku" / Foto AP

On je na prijemu novih 180 članova takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u Uroševcu rekao da je zato povećan i budžet Ministarstva odbrane, a sve kako bi se "zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet".

Dok Kurti poručuje da će to doprineti očuvanju mira, za Beograd i naše sunarodnike u pokrajini nema dileme da će ova paravojska, protivna svim sporazumima, zapravo biti još jedna varnica koja može da zapali ceo region.

Pukovnik KOS u penziji Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da proces transformacije tzv. KBS u nekakvu vojsku za nas nije ništa novo i da opasnost ne leži u tome što to forsira Priština:

- Mnogo je veći problem što to guraju i neke velike sile, pre svih SAD, Nemačka i Turska, koje su i glavni pomagači i donatori u stvaranju vojske lažne države. Tu ne treba zaboraviti ni Hrvatsku, koja je samo dva dana nakon povlačenja ROSU sa severa najavila da će donirati oružje "vojsci Kosova". Nije tu zamka što će im oni poslati neko moćno naoružanje, nego što ih na taj način podbunjuju da stvaraju krize na KiM. Hrvatska je zainteresovana da napravi haos na Kosovu samo da bi oslabila Srbiju i zauzela ključnu poziciju na Balkanu.

Karan ukazuje da ma koliko ulagali, uvećavali i ojačavali tzv. kosovsku vojsku ona nije pretnja za našu armiju:

- Problem je što ta vojska neće služiti zato da, recimo, vojno osvoje sever KiM, već da pokuša da isprovocira Srbe, a Srbiju uvede u neki vid sukoba, prvo sa Kfor, a samim tim i sa NATO.

Na opasne planove prištinskih vlasti, u petak je upozorio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, u razgovoru sa specijalnim poverenikom za Zapadni Balkan u austrijskom Ministarstvu za evropske i međunarodne poslove Johanesom Ajgnerom.

Petković je istakao da smo poslednjih sedmica svedoci povećanog broja organizovanih i sinhronizovanih akcija teško naoružanih specijalnih policijskih jedinica ROSU, koje su u razmaku od samo dvadesetak dana, dva puta, nelegalno i bez odobrenja upale na sever Kosova.

- Priština svakodnevno generiše atmosferu nepoverenja stalnim odbijanjem da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština. Iz te perspektive treba gledati i na izjavu glavnog pregovarača u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija, da neće doći do formiranja ZSO, što pokazuje da Priština ne želi normalizaciju odnosa u pokrajini i da sve čini da dijaloga ne bude.

NASLEDNICI POLITIČKOG MRTVACA

PO MNOGIMA, Kurtiju su posle neuspeha na lokalnim izborima i fijaska nakon izazivanja kriza na severu KiM, dani na čelu vlade odbrojani. Karan se slaže da je Kurti "politički mrtvac", ali ukazuje na drugu opasnost:

- Problem je u tome što većina političara u Prištini, a koji bi potencijalno mogli da naslede Kurtija, razmišljaju isto kao on i zalažu se za istu nerazumnu i avanturističku politiku prema Beogradu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024