OTVARANJE KLASTERA JASAN POLITIČKI POKAZATELJ: Brnabićeva i Joksimovićeva sa šefom delegacije EU i ambasadorima država članica EU

Tanjug

22. 10. 2021. u 13:28

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Jadrankom Joksimović, sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žofreom i ambasadorima država članica EU.

ОТВАРАЊЕ КЛАСТЕРА ЈАСАН ПОЛИТИЧКИ ПОКАЗАТЕЉ: Брнабићева и Јоксимовићева са шефом делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Foto Tanjug

Teme sastanka bile su Paket proširenja EU za 2021. godinu i posebno Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za ovu godinu, kao i naredni koraci u procesu pristupanja Uniji.

Brnabić je naglasila da je ovaj sastanak održan po objavljivanju izveštaja EK, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera, da Srbija ima kontinuiranu komunikaciju sa EU delegacijom i svim državama članicama i da otvoreno razgovara u vezi sa daljim reformama, a pre svega u oblasti vladavine prava.

Govoreći o ovogodišnjem izveštaju o napretku Srbije, premijerka Brnabić smatra da je objektivno sagledano sve što je Vlada Srbije postigla na ubrzanju političkih i ekonomskih reformi, realizujući time i jedan od svojih strateških prioriteta.

-Posebno je važno to što je Evropska komisija jasno dala preporuku da smo dostigli kriterijume neophodne za otvaranje dva klastera poglavlja i danas smo u prilici da vama, kao predstavnicima EU i država članica EU, pružimo i dodatne informacije o usvajanju i sprovođenju svih neophodnih reformi. Zbog toga nam je značajno što se ovaj sastanak održava odmah nakon Izveštaja o napretku, a pre finalne odluke država članica o tome da li će podržati otvaranje klastera, rekla je predsednica Vlade i izrazila uverenje da će i ta dodatna pojašnjenja doprineti da dobijemo saglasnost za formalni nastavak pregovora do kraja ove godine.

Kako je naglasila, preporuka Evropske komisije za dalje otvaranje klastera politički je veoma značajna ne samo kao podsticaj Vladi da nastavi motivisano i odgovorno da realizuje svoje reformske planove, već i građanima Srbije ali i svima u regionu, koji još jednom i na ovaj način dobijaju jasnu potvrdu o perspektivi članstva u EU. “Našim građanima posebno je važno što je postignut napredak u svim segmentima vladavine prava, kao i to što je taj napredak rezultat snažnijeg političkog liderstva i zajedničkog delovanja svih institucija države Srbije. Želimo dodatni napredak u svim oblastima, a naročito u vladavini prava, i za to nam je značajna kontinuirana komunikacija sa EU, delegacijom u Srbiji i svim državama članicama”, rekla je Brnabić.

Foto Tanjug

Ministar Jadranka Joksimović istakla je da Izveštaj obezbeđuje potrebnu ravnotežu u oceni svega što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Kako je rekla, veoma je važno za dalji reformski proces da je evidentirano da smo ispunili sve kriterijume za otvaranje svih 12 poglavlja u dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost i klastera 4 - Zelena agenda, digitalizacija i održiva povezanost. Takođe, kako je ministarka podvukla, u već otvorenom klasteru 1, koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan je napredak u svim oblastima - u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

-U nekim segmentima sprovođenje reformi je brže, a u drugim je ta dinamika nešto sporija, ali je napredak uočen u svim oblastima i zabeležen je i u samom Izveštaju - kazala je Joksimović. Kako je naglasila, uverena je da će opšte ocene Evropske komisije, koje govore u prilog iskrenosti, posvećenosti i sposobnosti Vlade da u doba globalne pandemijske krize sprovodi politike od značaja za proces pristupanja, biti dovoljan orijentir državama članicama da se usaglase oko daljeg otvaranje klastera.

Foto Tanjug

Ambasador Žiofre zahvalio je vladi što je sazvala ovaj sastanak sa ambasadorima država članica EU - što je pozitivan pokazatelj posvećenosti Srbije jačanju dijaloga o reformama radi rešavanja prioriteta i neophodnih aktivnostiidentifikovanih u godišnjem izveštaju Evropske komisije. Ambasador Žofre je podsetio da izveštaj odražava povećan broj inicijativa vlade za ispunjavanje kriterijuma EU poslednjih meseci, koje imaju potencijal da se pretoče u opipljiv napredak kada se u potpunosti sprovedu. On je podsetio da su Evropska unija i njene članice, ranije ovog meseca na Brdu, ponovo potvrdile posvećenost EU evropskoj perspektivi Srbije i procesu pridruživanja. Sa novom metodologijom oni podstiču Srbiju da nastavi reforme i očekuju da Srbija ispuni svoje obaveze, posebno u oblasti vladavine prava. Ambasador Žiofre je dodao da su lideri EU na Brdu izrazili očekivanje da će partneri na Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju, jasnom i doslednom javnom komunikacijom preneti prednosti pristupanja EU i podrške Evropske unije i njenih investicija.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili