PANIKA U EU: Lideri pozivaju na hitne mere protiv skoka cena energije

Tanjug

22. 10. 2021. u 12:46

LIDERI Evropske unije su se danas, na samitu u Briselu, dogovorili o nizu akcija koje bi trebalo da na kratki rok ublaže, a dugoročno zaštite privredu i građane EU od skoka cena energije.

ПАНИКА У ЕУ: Лидери позивају на хитне мере против скока цена енергије

Foto: Novosti arhiva

U svojim zaključcima lideri EU pozvali su države članice i Evropsku komisiju da hitno i na najbolji način iskoriste postojeće instrumente za pružanje kratkoročne pomoći najugroženijim potrošačima i da podrže evropske kompanije.

U tom cilju, Francuska je najavila da će izdavati bonove od po 100 evra za građane čija su mesečna primanja manja od 2.000 evra, kako bi pomogli tih 5,8 miliona domaćinstava u plaćanju cena grejanja i goriva.

Na srednjoročnom nivou lideri EU su zadužili Evropsku komisiju da prouči funkcionisanje tržišta gasa i električne energije, i proceni da li je potrebno uvesti "dodatne regulatorne mere zbog određenih tržišnih ponašanja".

- Komisija i Savet EU treba da razmotre i mere koje bi doprinele prozvodnji energije po ceni koja je pristupačna za domaćinstva i kompanije, povećale otpornost energetskog sistema EU i unutrašnjeg energetskog tržišta, obezbedile sigurnost snabdevanja i podršku prelasku na klimatsku neutralnost, a poštujući različitosti u energetskim sektorima država članica - navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Evropska investiciona banka je pozvana da razmotri kako da ubrza ulaganja u energetsku tranziciju, u okviru svog trenutnog kapitala, a u cilju smanjenja budućih rizika od poremećaja i ispunjavanja evropskih ambicija za globalno povezivanje.

EU lideri su najavila da će se pitanju cena energenata vratiti u decembru.

Iako Evropska komisija u svom izveštaju o stanju energetsko sektora navodi da "nema neposrednog rizika od nestašice gasa" i predviđa da će se cene "stabilizovati do aprila 2022. godine", pojedine zemllje članice, na čelu sa Francuskom i Španijom, insistiraju na hitnosti pitanja cena energije i na strukturnim promenama na tržištu električne energije.

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je kolege na samitu da će cene fosilnih goriva "verovatno ostati visoke na duži rok".

Pored poziva na prelazak na nastavak Zelene tranzicije i prelazak na obnovljive izvore energije, koji se mogu proizvoditi u samoj EU, predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je podvukla i važnost nuklearne energije, što je izazvalo podeljenu podršku među EU liderima.

Sama inicijativa Evropske komisije kojom se podržava Zelena tranzicija i prelazak sa uglja na tzv "čiste" izvore energije i dalje nailazi na otpor onih država članica koje i dalje koriste ugalj kao primarni izvor za prozvodnju električne energije.

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je skok cena energija zapravo posledica zelene politike Evropske komisije i upozorio na posledice koje će ona imati po srednju klasu u Evropi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku