OTVOREN RUDNIK U BORU Vučić: Zaposleno je još 1.780 ljudi, prosečna plata će biti više od 100 hiljada dinara (VIDEO)

Tanjug

22. 10. 2021. u 10:23 >> 11:59

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otvaranja rudnika bakra i zlata "Čukaru Peki", koja se održava u okviru kompleksa Flotacije rudnika u Boru.

ОТВОРЕН РУДНИК У БОРУ Вучић: Запослено је још 1.780 људи, просечна плата ће бити више од 100 хиљада динара (ВИДЕО)

Foto: Novosti

Svečanost je počela nekoliko minuta posle 12 časova, simbolično, pokretanjem proizvodnog točka.

Predsednik je istakao da je posao završen za manje od tri godine.

Vučić je upitao zaposlene kakva im je oprema u rudniku, na šta je dobio odgovor da je odlična i da je sve automatizovano.

Foto: Novosti

 

- Da nismo ovo uradili, gde bi nam spasa bilo? - upitao je predsednik.

Foto: Novosti

 

- Veličanstveno izgleda, a za tako kratko vreme je urađeno, nisam sanjao - poručio je Vučić ambasadorki NR Kine Čen Bo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Obraćanje predsednika Vučića

Ponosni smo sa naše prijateljstvo sa Kinom i predsednikom Si Đinpingom.  Nije uvek lako predstavljati malu zemlju koja pokušava da bude nezavisna i suverena. Uvek imate one kojima će interesi drugih biti preči od interesa zemlje. Uvek smo sa kineskim partnerima uspevali da isplivamo i pobedimo teškoće - istakao je Vučić.

STENA NA POKLON

Predsednik je na poklon dobio stenu izvađenu iz rudnika, a koja je u velikom procentu izgrađena od bakra.

- Dva od tri najveća izvoznika su kompanije iz NR Kine. Želim da naglasim da imate u vidu da je 2018. godine prosečna plata bila 68 hiljada, a danas je 98.200 i imamo obećanje da će ići više od 100 hiljada. Zaposlili su do sada 1.780 ljudi. Za rudnu rentu smo uzeli tri puta više novca nego pre tri godine. Otvorili smo rudnik koji je potpuno urađen na najmoderniji način, čuva životnu sredinu, ima sve neophodne prečistače - rekao je Vučić.

- Ne zaboravite da je u Boru prosečna plata pre devet godina bila nešto više od 400 evra, a sada je 647 evra, veća nego u Novom Sadu. Hvala vam, kineski prijatelji, na tome - kazao je predsednik.

 

Vučić je saopštio i dobre vesti za građane Bora

- Uložićemo još 10 miliona evra za borsku bolnicu i opremu ove ustanove. Tako da Borani više neće ići u druge centre.

- Danas vidim da istok Srbije ima sjajnu budućnost, sve ono što je izgledalo nemoguće pre nekoliko godina, danas je realno i ostvarivo i pozvao bih sve ljude koji su napuštali ovaj kraj da se vrate u Srbiju. Polako ćemo da stižemo zapad sa platama - naglasio je Vučić.

ODGOVORI NA PITANjA NOVINARA

Sastanak sa Dodikom i Izetbegovićem

- Sutra uveče bi trebalo da se sastanem sa Dodikom. Razgovaraćemo o svemu. Uvek sam bio protivnik sankcija - rekao je Vučić na pitanje da li će Srbija imati posledice ako SAD uvede sankcije Republici Srpskoj.

-U narednim nedeljama razgovaraću i sa Bakirom Izetbegovićem - rekao je predsednik.

Zalagao bih se za apsolutnu vakcinaciju

- Zalagao bih se, da nije Ustava Srbije, za apsolutno obaveznu vakcinaciju, ali zbog Ustava to ne možemo da uradimo - naglasio je Vučić i dodao:

- Za mnogo sam snažnije mere, ali me ustav ograničava - poručio je predsednik Srbije Bošku Obradoviću.

Čekaju da izgubim živce

- Šta je smisao napada na moju decu? Kriminalizuju porodicu da bi rekli ne pada iver daleko od klade. Čekaju da izgubim živce i da kažem dosta je bilo i da počnem da govorim o njihovoj deci. Ono što je takođe važno da biste razumeli, to je izraz njihove političke nemoći - naglasio je Vučić i dodao:

- Molim poresku upravu da radi svoj posao, da moja deca ni u čemu ne budu povlašćena. Nikakav problem što se toga tiče. Ono što je važno je da ljudi razumeju taj mehanizam, zašto to tako ide. Neću da plačem zbog toga. Osećam odgovornost što sam uništio život svojoj deci, zbog posla kojim se bavim. Nikada neću moći da Danilu kažem izvini. Više je bilo napada na mog sina nego na sve članove članove SNS-a - rekao je predsednik.

Obraćanje direktora fondacije

- Poštovani predsedniče Vučiću i ambasadorko Čen Bo, dobar dan svima. Sa velikom radošću danas puštamo u rad rudnik, želim da izrazim najiskrenije čestitke i ovim putem vas se iskreno zahvaljujem - rekao je na početku obraćanja direktor fondacije i dodao:

- Srbija i Kina su čelični prijatelji. Želimo da pomognemo Srbiji da postane druga zemlja u Evropi za proizvodnju bakra. Puštanje u rad ove kompanije značajno je za veliki broj radnih mesta, rast infrastrukture, trgovine...

Obraćanje Čen Bo

- Danas je veliki dan za saradnju Srbije i Kine, a posebno za grad Bor i ceo okrug. Veoma sam srećna zbog više stvari. Ovaj rudnik je izgrađen kao zeleni rudnik, ispunjava sve standarde. Zajedno sa starim rudnikom u Boru, a do kraja godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi. Takođe, rudnik je do sada zaposlio 500 radnika iz ovog kraja. Kinesko-srpska saradnja napreduje velikim koracima - rekla je Čen Bo i naglasila da se nada da će saradnja postići još dobrobiti za obe zemlje.

Predsednik je fotografije sa ceremonije otvaranja podelio i na Instagram profilu :

Čukaru Peki u ovom trenutku predstavlja jedno od najbogatijih rudnih ležišta bakra i zlata u svetu, zbog čega su, kako javljaju mediji, akcije te kompanije skočile na hongkonškoj berzi za 8,2%. Očekuje se da u rudniku bude zaposleno 1.235 radnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (46)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)