"NE MOGU DA GOVORIM": Srpkinja (91) iz Peći preplašena posle nove provokacije Albanaca, kuću joj kamenovali dva puta u 24 časa (FOTO)

D.Zečević

15. 10. 2021. u 15:45

NE mogu da govorim.Teško mi je. A i šta da kažem. To sigurno ništa neće promeniti, niti ću se ja osećati bezbednije.

НЕ МОГУ ДА ГОВОРИМ: Српкиња (91) из Пећи преплашена после нове провокације Албанаца, кућу јој каменовали два пута у 24 часа (ФОТО)

Foto: D.Zečević

Ovim rečima dok pokazuje kamenice u dnevnoj sobi ali i na simsu ispred prozora, govori nam Rumena Ljubić (91) profesorica u penziji, jedina Srpkinja, pored svešteničke porodice čija se kuća nalazi u centru Peći.

Moli nas da je razumemo zašto nema volje da govori za medije. Kaže, tada će je sigurno još češće napadati i biće još ugroženija, ako je to uopšte moguće!

- Sama sam ovde, neću da otežavam sebi situaciju izjavama iako mi je jako teško - govori preplašena starica čija je kuća u nepuna 24 časa kamenovana dva puta.

Još uvek nepoznati napadači, iako je baka Rumena prijavila napade policiji, najpre su kamenicama gađali u prozore koji gledaju ka dvorištu a zatim su u četvrtak veče ponovo napali ovu samu i bespomoćnu staricu kojoj su Albanci i ranije više puta lomili prozore i vrata.

Samo prošle godine polomili su joj stakleni deo kuće koji je sama renovirala, dok će joj sadašnju štetu prema rečima Miloša Dimitrijevića, predsednika Privremenog organa opštine Peć štetu sanirati Privremeni organ uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

-U ovoj kući koju sam nasledila od oca živim od rođenja. Ali na žalost u njoj nisam slobodna.. Svojevremeno su pokušali da mi zapale kuću tako što su mi ispred ulaznih vrata postavili upaljenu grejalicu, punili su mi peskom vovodvodne cevi, sekli su mi električne kablove, krali drva...

Ne znam šta još mogu da mi urade - pita se zabrinuto baka Rumena dok broji kamenice na podu dnevne sobe.

Iako je policija poslenajnovijeg kamenovanja baka Rumenine kuće izašla na lice mesta počinici još nisu pronađeni a u saopštenju kosovske policije navodi se da je obavešten tužilac koji je događaj okarakterisao kao uništavanje imovine.

VIŠE OD 20.000 SRBA ŽIVELO U GRADU

Baka Rumena je pored svešteničke porodice u crkvi u centru Peći jedina Srpskinja u ovom gradu u kojem je do 1999 godine živelo više od 20.000 Srba.Osim predsednika Privremenog organa ovu profesorku u penziji koja ne želi da napusti svoju kuću uprkos usamljenosti obilazi i sveštenik koji sa porodicom.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

Haos u Kosovskoj Mitrovici
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade