ZASEDA NA UŠĆU, KAMERE KOD "BOKELJKE": Kako su izgledali pokušaji da se kompromituju predsednik i njegov brat

E. V. N.

10. 10. 2021. u 09:00

POSLE svega jasno je da su me nezakonito prisluškivali najmanje 1.882 puta, kao što je i činjenica da je neko hteo da mog brata potpuno nevinog uvuče u slučaj "Jovanjica", a mog sina da predstavi kao kriminalca. Cilj je bio da me dovedu do toga da se sklonim.

ЗАСЕДА НА УШЋУ, КАМЕРЕ КОД БОКЕЉКЕ: Како су изгледали покушаји да се компромитују председник и његов брат

Foto: N. Paraušić

Ovo je u subotu poručio predsedik Srbije Aleksandar Vučić, dan posle novih podataka iz MUP o tome da je političko-mafijaška hobotnica, koja se vezuje za kabinet bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, očajnički pokušavala da šefa države i njegovog brata uvuče u afere "Prisluškivanje" i "Jovanjica", posle čega bi on bio praktično prinuđen da napusti vlast.

Podsetimo, tokom istrage utvrđeno je da je po nalogu bivših visokih funkcionera MUP, u više navrata pokušano da se u Koluvijin telefon umetnu poruke, na osnovu kojih bi mogli da iskonstruišu njegovu komunikaciju sa predsednikom ili njegovim bratom, pošto je mobilni telefon suvlasnika "Jovanjice" bio neprekidno uključen od trenutka hapšenja sve do kraja decembra, iako mu je bio oduzet!

Prema saznanjima "Novosti", u pet navrata je pomoću takozvanih logova registrovano da je neko ulazio u Koluvijin telefon, a veštak iz Službe za specijalne istražne metode je 6. februara utvrdio da je bilo pokušaja da se uđe i na server, koji se nalazi na imanju u Staroj Pazovi.

- Kada ništa nisu našli pretragom imenika, poruka, listinga poziva i proverom "Vibera" i "Votsapa", očigledno je da su pokušavali da otključaju server na kojem je Koluvijina zatvorena aplikacija koju je koristilo oko 40 ljudi, ne bi li preko njega umetnuli poruke koje bi mogle da kompromituju predsednika i njegovog brata i tako "dokažu" njihovu vezu sa Koluvijom - objašnjavao nam je izvor iz istrage.

Zanimljivo je da su sprovedene čak četiri naredbe za dopunsko veštačenje Koluvijinog telefona. U jednom trenutku pojedini policijski funkcioneri su čak dostavili i brojeve telefona predsednika i njegovog brata, kako bi se utvrdilo da li su u kontaktima, ali pod drugim imenima. To govori, kaže naš izvor, da je neko očajnički tragao za podatkom koji bi diskreditovao Vučića i njegovu porodicu. Kompletan materijal prenet je na di-vi-di koji je predat bivšoj šefici analitike UKP Slađani Petrović, koja je važila za Hrkalovićkinu desnu ruku u UKP.

Izvori "Novosti" iz istrage ispričali su nam da se paralelna struktura u MUP bila toliko osilila da su mesecima nelegalno pratili predsednikovog brata, nadajući se da će doći do materijala za kompromitaciju. Tako su jednom prilikom Andreja Vučića dvojica inspektora u stopu pratila u blizini poslovnog centra "Ušće" na Novom Beogradu.

- On je išao sam i primetio ih je. Bilo mu je sumnjivo i krenuo je ka njima pitajući ih: ko ste vi? Umesto odgovora, dvojac se dao u beg, a Andrej je krenuo za njima. Posle izvesnog vremena sustigao ih je, da bi se oni okrenuli ka njemu pokazavši policijske značke! Postavlja se pitanje, ako su bili zaista na zadatku, zašto se odmah nisu predstavili nego su počeli da beže - naveo je izvor našeg lista.

Drugi, možda i drastičniji primer neviđene drskosti je postavljanje kamera u blizini vile "Bokeljka" u kojoj radne sastanke održava šef države. Niko iz MUP nije, naime, obavestio službu predsednika da instaliraju video-nadzor, ali su se naknadno, kada je sve izašlo na videlo, pravdali da je to učinjeno radi unapređenja njegove bezbednosti.

- Osnovano sumnjamo da su hteli da prate svaki korak predsednika, nadajući se da će snimiti nešto čime bi kasnije mogli da ga ucenjuju - kaže naš sagovornik.

Ubrzo po otkrivanju te kamere su demontirane.

ISPITUJU I STEFANOVIĆA

PREMA nezvaničnim informacijama "Novosti", aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović trebalo bi u narednim danima da bude ispitan o svim detaljima vezanim za aferu "Prisluškivanje" i "Jovanjica" koje su buknule u vreme dok je bio na čelu MUP.

Očekuje se da pred istražnim organima ispriča kakve je bila njegova veza sa ljudima za koje se opravdano sumnja da su kreirali i sprovodili pomenute dve akcije, a za koje je naknadno utvrđeno da je trebalo da dovedu do hapšenja Vučićevog brata i njegovog odlaska sa vlasti.

Stefanovićeva uloga je specifična, jer su u nelegalnim operacijama, kako se sumnja, osim Hrkalovićeve, učestvovali i nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević i njegov imenjak Milenković, koji je u to vreme vodio Službu za specijalne istražne metode.

"ŠOK-BOMBA" I BELEŠKA

PREDSEDNIK je kazao i da nadležnim organima treba ostaviti da odgovore na pitanje kako je postojala mogućnost da deo bivšeg rukovodstva MUP ne zna da je postojala paralelna struktura i da su radili na urušavanju države.

- Da ostavimo to nadležnim organima. Znam kada je jednom iz vrha MUP jedan od ljudi iz istražnog dela, kada su ga pitali šta ima novo, rekao "ništa sem prisluškivanja predsednika". To je kao da je šok-bomba pala među njih i onda je jedan od ključnih ljudi, a nije bio Stefanović, izašao napolje iz kancelarije i nije želeo da čuje, jer se uplašio. Postoji i službena beleška o tome.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

TO ME NE ZANIMA: Brnabićeva o bojkotu izbora od strane Đilasove opozicije