VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Mali nije izvršio nijedno krivično delo

Tanjug

08. 10. 2021. u 14:01

VIŠE javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da aktuelni ministar finansija Siniša Mali nije izvršio nijedno krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva, a nakon što je 2017. godine razmatralo izveštaj o njegovoj imovini i prihodima u periodu od 2011. do 2014. godine, povodom navoda da je on vlasnik 24 stana u Bugarskoj.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО: Мали није извршио ниједно кривично дело

Foto: Printskrin/ mali_sinisa

U tom tužilaštvu navode da su tokom 2017. godine već razmatrali izveštaj o imovini i prihodima koji je dostavila Agencija za borbu protiv korupcije, zajedno sa izveštajem Uprave za sprečavanje pranja novca i izveštajem SBPOK - Odeljenja za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala, a koji su sačinjeni za period koji se navodi u “Pandorinim papirima” i koji su se između ostalog odnosili i na kupovinu stanova u Bugarskoj.

- Iz analize svih podataka kojima je tužilaštvo raspolagalo u trenutku donošenja odluke utvrđeno je da ne postoje dokazi koji bi ukazali da su se u radnjama Siniše Malog stekli elementi bilo kog krivičnog dela iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva - preciziraju u tom tužilaštvu.

Napominju da je deo dokumentacije koji se odnosi na izveštaje Agencije za borbu protiv korupcije dostavljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, radi provere da li su u radnjama Malog ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela iz njihove nadležnosti.

- Ukoliko tužilaštvo bude raspolagalo novim relevantnim dokazima, oni će biti uzeti u razmatranje - napominju u tužilaštvu.

Istovremeno je tužilaštvo kritikovalo tekst agencije “Beta” od 5. oktobra 2021. godine, pod naslovom “Tužilac Milovanović: Eventualno pokrenuti predistragu protiv Siniše Malog”.

Više javno tužilaštvo je podsetilo da je Milovanović (inače zamenik Drugog osnovnog javnog tužioca u Beogradu) u tom tekstu naveo da - posle medijskih natpisa o učinjenom krivičnom delu, tužilac može i mora da se zainteresuje i da proveri te navode i eventualno pokrene predistragu protiv Siniše Malog, te da može da “preskoči” Upravu za sprečavanje pranja novca i JFI i da sam putem međunarodne pravne pomoći pribavi dokumenta do kojih su došli međunarodne institucije i novinari.

- Ostaje enigma da li je ova ishitrena izjava mladog kolege, koja je data bez bilo kakve prethodne provere relevantnih informacija, rezultat nedovoljnog iskustva ili govori o njegovoj želji za ličnom promocijom, što ne bi bilo delotvorno u odnosu na svrhu i značaj ovakvih postupaka - navelo je tužilaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati