PROTPAROL ALIJANSE: NATO pozdravlja sporazum u Briselu

Tanjug

30. 09. 2021. u 22:32

PORTPAROL NATO Oana Lungesku izjavila je da ovaj savez pozdravlja sporazum koji je danas postignut u Briselu između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije.

ПРОТПАРОЛ АЛИЈАНСЕ: НАТО поздравља споразум у Бриселу

Foto: NATO-led peacekeepers, KFOR Press Office via AP

- Misija Kfora predvođena NATO-om imaće fundamentalnu ulogu u obezbeđivanju efikasne primene sporazuma, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. kojom se Kforu nalaže da obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, navodi Lungesku.

Ona je podsetila da je prethodnih dana generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg vodio razgovore sa zvaničnicima obe strane.

- Generalni sekretar Stoltenberg je razgovarao sa predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o potrebi deeskalacije, suzdržanosti i povratka dijalogu i radujemo se što ćemo sutra imati specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka u sedištu NATO-a, gde će se sastati sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i Severnoatlantskim savetom, kaže Lungesku za Kosovo onlajn.

Ona je istakla da NATO nastavlja da čvrsto podržava dijalog uz posredovanje EU i druge napore usmerene na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

-Ovo je jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma za region i ključan je za stabilnost u celom regionu, zaključuje Lungesku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)