VUČIĆ U BUDIMPEŠTI: Postoji li išta što je važnije od naše dece?

Novosti online

23. 09. 2021. u 09:57 >> 10:12

ČETVRTI demografski skup u Budimpešti, na kojem će glavno izlaganje održati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je u 9 sati u Varkart palati.

ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ: Постоји ли ишта што је важније од наше деце?

Foto: AP

Govor predsednika Vučića:

- Moja draga prijateljica Katalin je dobro formulisala kada je rekla da je ovo pitanje opstanka u slučaju Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić.

On je naglasio da će ovo pitanje uskoro postati najvažnije političko pitanje.

- Od tada smo uveli veliki broj mera u našoj državi, koje smo na osnovu mađarskog primera primenili. Naravno, ovo nisu mere koje daju rezultate od danas do sutra i treba čekati rezultate.

- Hteo bih nekoliko reči o mađarsko-srpskom odnosu. Obojica smo imali problema i jasno nam je nakon Trijanonskog sporazuma kakve su probleme imali Mađari. Zahvalan sam gospodinu premijeru jer je smeo da bude hrabar i dozvolio je da se naše veze poboljšaju.

- Pre 10-15 godina kada je Mađarska u fudbalu ili vaterpolu igrala utakmicu, mi smo navijali za protivnika. Danas u 90 odsto slučajeva navijamo za Mađarsku.

Predsednik je istako da je to vrlo dobar primer koji pokazuje kako se menja odnos između dve nacije i države.

Predsednik je rekao da su naši planovi nepromenjeni, da je glavni cilj povećanje broja rođene dece.

Vučić je zatim naveo primer da ukoliko se na društvene mreže postavi fotografija psa, ona će sigurno dobiti više lajkova nego fotografija deteta. Predsednik je to iskoristio da naglasi postojeći trend u kom je sramota isticati porodične vrednosti.

- Suočeni smo sa nečim što je u stalnoj suprotnosti, jedan liberalni politički marksizam koji nas konstantno primorava da slušamo nove teorije koje će menjati naš život, ali promena našeg života se dešava da gubimo mogućnost za sopstveni ostanak i preživljavanje. Danas kada se analizira situacija od pre 10 godina uvek je pravna država bila važna i na to smo se skoncentrisali, ali još i u Evropi takvom logikom razmišljaju da idemo u tom pravcu da nedisciplinovane disciplinujemo, zatim idu na red klimatska pitanja. Normalno je da Kina i Amerika razgovaraju o klimatskim pitanjima. 

Vučić je zatim upitao da li postoji išta što je važnije od naše dece?

-  Mi možemo da smanjimo emisije ugljen-dioksida, ali da li je to glavno pitanje? Da li postoji važnije pitanje od naše dece, našeg potomstva? Danas je energetska bezbednost bitnija nego ranije. Niko ne diskutuje o tome, svi se suočavamo s tim, ali ako hoćete da pričate o tome morate da budete etiketirani. Ovo je pravo pitanje, znam da i u mojoj zemlji kada pričamo o tome, da će izvaditi po dva citata i reći će pričali smo o demografskim pitanjima – istakao je predsednik.

Predsednik je na kraju istakao da je krajnje vreme da delujemo i da povlačimo poteze, da krenemo prema budućnosti koja će moći da održi u životu naše nacije.

- Stvarno verujem da ako jednom savladamo ovu kovid pandemiju, pozvaćemo vas u Beograd i možda ćemo i tamo moći da razgovaramo o našoj budućnosti.

Podsetimo, Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak.

Predsednik Vučić drži glavno izlaganje od 9.25 časova, a na istom panelu učestvovaće i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

U okviru posete Mađarskoj, Vučić će imati i odvojene susrete sa premijerom te zemlje Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije i Češke - Janezom Janšom i Andrejem Babišom.

U okviru Budimpeštanskog samita u kulturnom programu učestvovaće i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti“ ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja, ali i da se ukaže na to da se u zapadnom svetu ne rađa dovoljno dece, kao i da društvo stari, što nacijama na duži rok preti nestajanjem.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita održana su 2015, 2017. i 2019. godine.

Inače, predsednik Vučić je po dolasku u Mađarsku, zajedno sa Dodikom, posetio Crkvu Svetog Đorđa u Budimpešti, koja pripada Eparhiji budimskoj, gde ga je dočekao vladika Lukijan sa sveštenstvom, koji je tim povodom služio moleban, što se čini samo u slučaju kada se u crkvama dočekuju posebni gosti.

Premijer Mađarske Viktor Orban organizovao je sinoć večeru za neke od učesnika Četvrtog demografskog samita u Budimpešti, kojoj su prisutvovali, između ostalih, predsednik Vučić, premijer Slovenije Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)