OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA IZ BUDIMPEŠTE: Ne postoji ta sila koja će da me natera da prihvatim politiku svršenog čina Prištine!

Novosti online

22. 09. 2021. u 22:17 >> 22:26

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Budimpešte uoči sutrašnjeg, Četvrtog demografskog samita u prestonici Mađarske.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ИЗ БУДИМПЕШТЕ: Не постоји та сила која ће да ме натера да прихватим политику свршеног чина Приштине!

Foto: Printskrin TV Kurir

Vučić je za Kurir televiziju rekao da će na Samitu u Budimpešti govoriti o natalitetu u Srbiji i naglasio da Srbija mora da napravi veći skok.

- Ključno pitanje ovog samita jeste da imamo malo dece, i znamo li i da li nekome ostavljamo našu zemlju, naše zemlje, naš kontinent. Sela su nam pusta, sve druge opštine u Srbiji se prazne, nešto bolje ide u Novom Sadu. Nemamo dobru situaciju nigde. kako god okrenete imamo probelma po tom pitanju. Za ovo nalazite mere koje pomažu, ali niste sigurni da će pomoći. Najviše problema imamo na najbogatijim opštinama u Beogradu – rekao je predsednik.

On se osvrnuo i na problem neplodnosti.

- Mnogi ljudi bi želeli da imaju decu, ali ne mogu, pa sada gledamo kako da pomognemo tu za veštačku oplodnju. Problem je što nema mera za koje možete da kažete da sto posto donose rezultat. Nema tog univerzalnog rešenja koje je neko pronašao – dodao je Vučić.

Šta je to Srbija uradila, o čemu da razgovaramo?

Govoreći o situaciji na severu Kosova i Metohije, predsednik Vučić je rekao da sa Lajčakom i Boreljom uvek razgovara ali da nije suština u tome da li ćemo da reagujemo loše nego da rešimo problem.

- Šta je to Srbija uradila, o čemu da razgovaramo? Oni su opet pomerili granicu i politikom svršenog čina... nemojte da gubite vreme, ne postoji ta sila koja će da me natera na to. Pre toga morate da isporučite Zajednicu srpskih opština - rekao je predsednik.

Foto: Printskrin TV Kurir

On je upitao Prištinu što hapsi Srbe, gde je tu pravo, gde je tu pravda.

Predsednik je rekao da rekao da Kvinta ne zna šta da predloži, jer je ono što su ponudili odbio.

- ROSU jedinice su maltretirale ljude, a mi smo bili fini - rekao je Vučić. - Šta vam je to Srbija zgrešila?

Predsednik Srbije je naglasio da Srbija ne radi ništa što nije u skladu sa Briselskim sporazumom.

- Šta se to dogodilo na Kosovu, a da je EU osudila, šta god da se dogodi, mi smo krivi - dodao je Vučić.

Predsednik je istakao da mu nije nikakav problem da odem u Brisel.

- Nije mi problem da razgovaram sa Kurtijem 100 puta dnevno. Moramo da rešimo taj problem. Imate sudiju na terenujkoji očigledno navija za jedan tim, i lepo taj sudija navija protiv Srbije i svira dva crvena kartona Srbiji, poništi gol Srbiji, skočite počnete da se bunite, a onda dođe delegat i kažu ti Srbi su napravili nerede skočili su na sudiju. Niti luk jeli niti mirisali. Šta smo mi to uradili. Da razgovaramo o kompromisu? Mi treba da budemo srećni što oni nisu ništa ispunili? Najmanji problem bi bio da se dogovaramo o tablicama, ali pre toga morate da isporučite ZSO - rekao je Vučić.

ZSO suština Briselskog sporazuma, a oni hapse Srbe zbog tabli ZSO

Predsednik se osvrnio i na hapšenje Srba zbog kačenja tabli sa natpisom Zajednica srpskih opština.

- Oni danas ceo dan hapse ljude koji kaće table na kojima piše Zajednica srpskih opština. Pa kako to radite, kada je to suština Briselskog sporazuma? Ovamo kažete to sporovdimo sporazumom. Kako ovosdrugo što je čisto tumačenje ne sporovdite? Sad ja pitam EU. Kako to imaju pravo da zloupotrebljavaju do zuba oružane trupe? Da plaše narod - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin TV Kurir

- Tamo imate RKS tablice koje su tablice, kako oni kažu, nezavisnog Kosova, imate KS tablice, tzb. neutralne i imate tablice Republike Srbije. Krenuli su u nasilničku akciju. Oni su nama predložili "neće da vam skidaju tablice, nego će da vam zalepe stiker na zastavicu Srbije da se ne vidi, a za ovo drugo daće vam nešto, pa da stavite probu" a ja samo odmah rekao ne može. Možete na silu da skidate, možete da skidate i šoferšajbne, ali prihvatanje od Srbije za nasilničku politiku nećete dobiti. Videli ste šta rade njihovi agenti, kao Rada Trajković. Šta hoćete? Da mi kažete da u pravcu juga ne smemo da premeštamo naše jedinice. Šta treba da mi kažu nemoj da u Kraljevu držiš jedinice, nego u Despotovcu. Pa šta treba njih da slušamo?

Kako kaže, oni se sada muče i ne znaju šta da ponude.

- Imaju problem dole sa ovim šibicarom koji pojma nema šta radi. Njih sada muči šta je to što mi hoćemo da prihvatimo. Nećemo ništa što nije u skaldu sa Briselskim sporazumom. Ja sam taj koji je prvi doneo odluku, potvrdio Savet za nacionalnu bezebdnost, pa hajde da vidimo šta ćete sada da radite. Postoji politka njihovih interesa. Kako to da svi imaju pravo na samoopredeljenje, a samo Srbi nemaju. Gde to piše i od kada? Kada im to kažem tad nastaje pakao. Na kraju se završi sa tim dovoljno si pametan Aleksandre i u pravu si, ali moraš da razumeš principe. O principima mi više niko ništa ne priča. Zaboravite ih - ne postoje. Pravila - više ne postoje, a što se razgovora tiče uvek sam spreman za razgovor. On se krši, ma nije da se krši on se ne ispunjava - istakao je predsednik. 

Foto: Printskrin TV Kurir

Predsednik je rekao da SAD misli isto što i Evropljani ali su sada bili korektni.

Milanoviću je Vučić zlikovac zbog snažnog napretka Srbije

Govoreći o napadu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, Vučić je upitao što to Milanović kaže u petoj godini njegovog mandata.

- Zato što se iznenadio snažnom napretku Srbije, onda je Vučić postao zlikovac - rekao je Vučić. - Zašto danas 122 teksta u hrvatskoj štampi, zabrinuti su jer nema više njihove pune dominacije na Balkanu, kao što je bilo za vreme nekih drugih predsednika Srbije. Ja njima ne želim da uvredom utvraćam na uvrede.

- Srbija više nije džak za udaranje, ne mogu da računaju na sigurnu mrežu kriminala, i ja sam zadovoljan zbog toga - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin TV Kurir

Danilo i Vukan će sa ponosom da nose svoja imena

Predsednik se osvrnuo i na napade na njegovu porodicu. U Hrvatskoj je naime u medijima govoreno i da je on svom sinu dao im Vukan, po sinu Stefana Nemanje, jer to pokazuje da želi da osnuje novu dinastiju.

- I Danilo i Vukan će sa ponosom da nose svoja imena, neće ih menjati, rekao je Vučić.

Predsednik je govoreći o Srpskoj naprednoj stranci rekao da će biti značajne promene, da će 50 odsto članova Glavnog odbora biti novi ljudi.

- SNS nikada ne sme da se pretvori u stranke koje su iznikle iz Demokratske stranke - rekao je Vučić.

On je rekao i da će na visokom nivou u stranici i u Predsedništvu, biti promena, da će 40-50 odsto članova biti zamenjeno.

- Morate da imate novu energiju i snagu - rekao je Vućić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju