VUČIĆ U BUDIMPEŠTI: Kurti želi priznanje u zamenu za povlačenje mera Prištine i snaga ROSU (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

22. 09. 2021. u 16:39

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić boravi u poseti Mađarskoj, gde sutra učestvuje na četvrtom demografskom samitu koji se održava u Budimpešti.

ВУЧИЋ У БУДИМПЕШТИ:  Курти жели признање у замену за повлачење мера Приштине и снага РОСУ (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Pink

Pored toga, predsednik Vučić će imati i odvojene susrete sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa predsednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom i predsednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom.

Predsednik Vučić se obratio javnosti i prokomentarisao dešavanja od prethodnih dana.

– Pošto on priča onako za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Ja sam svakakve šibicare i prodavače magle video. Smeta im svima snažna Srbija. Oni vode hajku i misle da budu ono što su nekada bili Budimpešta i Podgorica, tu naravno ima tajkuna koji plaćaju njih da ruše naše medije. Šta mislite, da smo slabi, da li bi bilo 120 tekstova u jednom danu protiv mene? – rekao je Vučić.

– Kurti želi da pregovara iz ove pozicije. Rekli smo, nema problema, povucite jedinice ROSU pa ćemo pričati. Koje je to akcije Srbije preduzela? Jel poslala vojsku, policiju? Nije. Ali ne vredi, kad krenete da lažete onda je to tako. Srbija ovoga puta baš ništa nije uradila. Svima smeta jaka Srbija. Oni žele da ih Srbija prizna. Neću da pristanem na ono što oni hoće. Ponavljam, vratite sve na ono što je bilo pre 20. septembra, pa onda možemo da pričamo. Zovite i NATO, zovite koga god hoćete, ali pristanak Srbije na to da dobijete nećete – dodao je predsednik.

– Oni imaju svoj interes, a to je da Kosovo bude nezavisno i da nateraju Srbiju da učestvuje u tome, što nije naš interes.  Šta je to što smo mi uradili? Kada krenete da lažete svaki dan, kao što oni lažu svaki dan, kraja nema. Prodaju vam pet kilograma pomorandži za 1.000 dinara, a onda ti dođe policajac i kaže daj još 300 dinara. Ne plaćam reket i neću da dam tih 300 dinara.

Na predlog EU da da se u Briselu održi sastanak Vučića i Kurtija i pokuša rešiti situacija na severu KiM Vučić je rekao da mogu da organizuju šta god hoće, a da on neće prihvatiti ništa.

Svima njima smeta snažna Srbija

On je rekao da je zapanjen time što postoje mediji u Srbiji koji govore da je Srbija preduzela neke mere, a Srbija nije preduzela niti jednu jednostranu meru. Podsetio je kakva se kampanja vodila protiv Srbije u vezi voza sa ikonama i manastirima koji je zaustavljen još kod Raške. Postavio je i pitanje koju je to akciju Srbija sprovela na Cetinju, šta je imala sa barikadama.

- Svima njima smeta snažna Srbija. Jer mislite da je moguće 120 tekstova imati u jednom danu u Hrvatskoj o meni, a da nijednu reč nisam rekao, ništa nismo uradili - objasnio je on.

Vode hajku i misle da budu ono što su nekada bili Budimpešta i Podgorica u rušenju nekih drugih u Srbiji, dodao je Vučić. U tome ima tajkuna koji su poreklom iz Srbije, a koji upravljaju našim medijima i finansiraju njihove. Vučić je rekao da nisu napadali Srbiju 2006. ili 2008. , kada su nas "voleli" jer smo bili slabi, niko i ništa, ekonomija propadala i Srbija nestajala. To su, kaže i razlozi za sve laži iz Prištine.

- Različit je odnos i zato i razgovaramo. Da mi vas priznajemo ne bi bilo razloga da sa vama razgovaramo, a to je nešto što znaju u Evropi - objasnio je on.

Da li je iko iz Srbije i Beograda spaljivao kuće Milanovića?

Vučić je komentarisao i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji u poslednje vreme napada predsednika Srbije i sve Srbe. Podsetimo, Milanović rekao je na predavanju studentima Kolumbija univerziteta u Njujorku da je “za Srbiju najteža stvar što je Aleksandar Vučić bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača devedesetih i to je najveća prepreka za ulazak Srbije u EU”.

- Izbori će biti u skladu sa zakonom. Sumanuto mi je da pričam o njihovom moralu ispred crkve. Želim im sve najbolje - dodao je predsednik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Zorana Milanovića koji ga je nazvao "ratnim huškačem" dodajući da je "podsticao na rat i da je verovatno ponosan na tu ulogu", Vučić je rekao da nije čuo da je bilo ko iz Srbije ili iz Republike Srpske spaljivao kuće Milanovićima.

- A, znam da su sve kuće Vučića u Čipuljićima spaljene i dobro bi bilo da Milanović to nekada poseti - rekao je Vučić.

Dodao je da Hrvatskoj i njenom predsedniku želi sve najbolje.

- Mogu da kukaju, plaču, da urlaju, vrište, da me napadaju, da ne znam šta sve rade, Srbija će da ih pretekne - poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (12)

TAKO TREBA DA NAM IZGLEDAJU TENKOVI Vučić nakon izvanrednih rezultata na Pešteru - Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše Vojske