VUČIĆ NAKON SEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Neće biti pogroma kao 2004. godine, ni Oluje, ni Bljeska (VIDEO)

Novosti online

21. 09. 2021. u 12:10 >> 12:44

SEDNICA Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj su glavna tema bila najnovija dešavanja na KiM, održana je danas u Beogradu.

ВУЧИЋ НАКОН СЕДНИЦЕ САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Неће бити погрома као 2004. године, ни Олује, ни Бљеска (ВИДЕО)

Foto: Z. Jovanović

Savetu je predsedavao predsednik Republike Aleksandar Vučić, a sednici su, pored ostalih, prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.
Nakon sednice predsednik Vučić se obratio javnosti i preneo zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost.

Obraćanje predsednika Vučića
- Moram da priznam da sam zadovoljan stanjem, kako borbene gotovosti, tako i moralom i motivisanošću ljudi da unapređuju naše kapacitete, ali i svim onim što nas čeka, a to je naoružavanje naše vojske i policije što je već ranije ugovoreno. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno posle kriminalne akcije režima iz Prištine. Zaključci Saveta su da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali sigurnosti za Srbe na KiM, da Srbija smatra neprimerenim izjave u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane. Zaključeno je i da je Srbija spremna da nastavi dijalog u Briselu, ali da neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim kriminalnim akcijama. Ja sam tokom jučerašnjeg dana, a i jutros dobio predlog kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje, ali sam ga odbio. Sit sam politike svršenog čina. Da je Srbija prihvatila, odmah bi se povukle Rosu jedinice, ali mi ne prihvatamo uslove - rekao je Vučić.

Foto: Z. J. Mačak

- Povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, pa da onda odgovaramo. Tražimo hitan odgovor od EU, postoji li Briselski sporazum u pravnom prometu. Moramo da vidimo da li taj sporazum postoji ili ne. Zajednica srpskih opština je suština Briselskog sporazuma. Insisitiraćemo i na hitnom puštanju Ivana Todosijevića, jer je on osuđen suprotno Briselskom sporazumu. Takođe, zahtevamo da se hitno izdaju licence za dve srpske kompanije za trgovinu električnom energijom. Mi ćemo za Srbe sa KiM obezbediti uvek osnovne namirnice i moći će da žive. Dodatne mere ćemo razmatrati u narednih nekoliko dana. Na ovaj način želimo da pokažemo da želimo mir - rekao je presednik.

- Neće biti pogroma kao što je bilo 2004. godine, kao što neće biti ni Oluje, ni Bljeska - ponovio je predsednik.
- Veliki pozdrav srpskim junacima koji su celu noć i ceo dan izdržavali albanski teror. Ti ljudi su ponos Srbije i hvala im što čuvaju svoja ognjišta.

Foto: Z. J. Mačak

O "slučaju voz"

-Mi hoćemo da dolazimo u Brisel, a vi nećete da primenjujete Briselski sporazum - dodao je Vučić i podsetio na slučaj voza na kome su bili oslikani manastiri.

- Na tom vozu su bili oslikani srpski manastiri. To je bila strašna uvreda za albanski narod, taj voz nije stigao ni do 30 km od administrativne linije, ali su zato oni zauzeli sever KiM dugim cevima. Sećate li se ko je tada bio kriv? Naša strana. A kada oni nešto urade onda su krive obe strane. To je sušta istina i tako stvari stoje, za to su bili krivi Srbi - rekao je Vučić.

Foto: Z. J. Mačak

O izjavama Zorana Milanovića

- Ja ga razumem, on je veliki i iskreni prijatelj Srbije, i on želi Srbiju da vidi u EU, i ja mu u tome smetam. Ali to neće promeniti činjenicu da će Srbija da pretekne EU. Neće se promeniti to da na njegove niske i plitke uvrede odgovaram uvredama. Da ga vređam ne pada mi na pamet, on je izbor hrvatskog naroda, a narod da vređam ne pada mi na pamet - poručio je srpski predsednik.


O predlogu Kvinte i EU koji je odbio
- To što oni nude bi značilo da treba da budemo srećni i zadovoljni i da vičemo kako je divno rešenje što će da nam daju proba tablice i da nam stave stikere. Ne bi nam ubuduće oduzimali tablice, pustili bi sa KM i PR. Srpske tablice sa Kosova bi pustili kao svoje građane, ali građane centralne Srbije ne. Uzeli bi zlatnu sredinu, malo čak kao navijali za nas, a da ovi mogu da ostvare svoje ciljeve. Poštujemo mi dobru volju EU, čestitamo im na svemu, ali te šibica fazone koje Albanci pokušavaju da nam poture, pa trećina nama... Ne želimo. Ja sam izabrao da kažem "Ne", iako mi je mnogo lakše da kažem "Da". Ali ne može. Jedino rešenje je povlačenje svih trupa sa severa KiM, povratak na pređašnje stanje, a onda možemo da idemo da razgovaramo. Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne, i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji - rekao je predsednik.

O izjavi Beslimija
Na pitanje kako komentariše sinoćnu izjavu Besnika Bislimija da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, Vučić kaže da je on ključni čovek i da jedino govori istinu kada je reč o njihovim namerama prema Srbima.
Njegova mržnja prema Srbima, kaže Vučić, toliko je velika i tada mu treba verovati jer govori istinu.
- Ja to želim da čujem od Evropske unije. Mi smo postavili pitanje Evropskoj uniji ima li Briselskog sporazuma ili nema. Zašto da dolazimo u Brisel ako tog sporazuma nema, ili samo za Prištinu važi da kada im se sviđa oni sporazum primenjuju, a kada im se ne sviđa, oni ga ne primenjuju - naveo je predsednik.
- Mi moramo da budemo spremni na dvostruke aršine i licemerje, da bi bilo drugačije morate da me ućutkate, ali, eto, ja neću... - kazao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili