NEMIRI NA KOSOVU I METOHIJI: Smena pripadnika rosu - na Jarinje motre albanski snajperisti (FOTO/VIDEO)

D.Z./N.K.

20. 09. 2021. u 09:34 >> 08:11

OKO 20 vozila specijalne jedinice ROSU, od čega više od 10 blindiranih, raspoređeno je juče na dva administrativna prelaza na severu Kosova i Metohije - Jarinje i Brnjak.

НЕМИРИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Смена припадника росу - на Јариње мотре албански снајперисти (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D.Z./N.K.

14.43 Helikopteri helikopteri KFOR-a ponovo nadleću Jarinje

12.15. Kolona od 15 vozila specijalne policije prošla kroz Leposavić prema Jarinju

Upravo je kolona od 15 vozila specijalne policije prošla kroz Leposavić prema Jarinju. Najverovatnije je u pitanju smena policajcima koji su od sinoć oko 23 časova na samom prelazu.

 

10.00 Počela sednica Saveta za nacionalnu beznednost

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji je u toku.

8.30 Broj okupljenih Srba na Jarinju znatno veći nego juče

Broj Srba okupljenih na prelazu Jarinje jutros je znatno veći nego tokom jučerašnjeg dana.

Onima koji su proveli noć na Jarinju u znak protesta zbog mera koje je počela da sprovodi kosovska Vlada, pridružuje se sve više građana. Sa sobom su poneli vodu, hranu i toplu odeću. Stiče se utisak da Srbi ne nameravaju da napuste proteste.

7.30 Noć napeta ali bez incidenata

Noć na administrativnom prelazu Jarinje prošla je mirno i bez incidentata. Na tom prelazu jutros su osvanule dve specijalne jedinice ROSU čiji su pripadnici naoružani dugim cevima i pod punom opremom uz podršku troja bornih kola. ROSU se nalaze između srpske blokade i samog prelaza Jarinje - javio je rano jutros izveštač Kurira koji je noć proveo u blokadi sa Srbima sa severa Kosmeta.

00:29 Srbi na Jarinju pale vatre, stiglo još 50 policajca, pripadnika ROSU

Noć puna napetosti je pred našim sunarodnicima na KiM. Dok čekaju razvoj situacije pale vatre kod prelaza. Javljaju kako je na prelaz stigla još jedna smena - 50 policajaca specijalne jedinice Rosu.

23:58 Srpski oklopnjaci krenuli ka Jarinju i Leposaviću

Srpski oklopnjaci krenuli su ka Kosovu. Oko 10 oklopnih vozila specijalnih brigada se uputilo ka Jarinju i Leposaviću. Narod koji je na barikadama čeka njihov dolazak.8 Srpski oklopnjaci na putu ka Jarinju.

23:50 Nove snage Rosu prošle kroz Zvečan, Srbi uplašeni

U kasnim večernjima satima u Zvečanu su se pojavila nova vozila Rosu. Nezvanično, reč je o 20 vozila za razbijanje. Srbi su uplašeni, kažu da nema spavanja noćas.

20:35 Nova akcija ROSU

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Oklopna vozila prošla su kroz Zubin Potok i uputila se ka Brnjaku.

19:52: Dobro došli u zajednicu srpskih opština

 Grupa građana je večeras na Jarinju, gde borave tokom celog dana, razvila transparent na kome piše: Dobro došli u Zajednicu srpskih opština.

Građani trenutno postavljaju šatore, što pokazuje njihovu odlučnost da ostanu tokom noći na Jarinju.

18:45 Vučić: Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim

Predsednik je objasnio da albanska strana ne poštuje dogovore i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.

18:15 Vučić: Priština ne ispunjava obaveze

- Priština ne ispunjava svoje obaveza iz sporazuma sa Beogradom. Vučić je rekao da nikoga u svetu ne zanima to što nije formirana ZSO. Obraćanje predsednika pročitajte u BLOGU.

18:00 Vučić se obraća naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

17:00 ROSU bacila suzavac na Srbe 

Tzv. kosovske policijske snage ROSU bacile su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak.

16:10 - Na KiM moguće ući samo peške

Na terotiriju Kosova i Metohije moguće ući samo peške.

Snage tzv. Policije Kosova su obavestile srpsku policiju jutros o novim merama i od tada nema promena.

Saobraćaja nema od 8.30, kada je nastupila potpuna blokada jer su privremene prištinske institucije odlučile da uspostave reciprocitet i obavežu sve koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice.

Pripadnici snaga Specijalne policije sa dugim cevima još uvek su na putu sa donje strane punkta Jarinje i obezbeđuju kontejnere postavljene u subotu i nedelju.

15:50 - Vučić sa Lajčakom o situaciji na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom razgovarao o krizi na Kosovu i Metohiji i najavio da će o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost.

- Sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom razgovarao sam o teškoj krizi na Kosovu i Metohiji - naveo je predsednik.

Vučić je najavio da će "o svemu što se zbiva na severu pokrajine uskoro obavestiti javnost".

15:20 - Merdare: Nema ulaska na tzv. Kosovo bez probnih tablica

Na prelazu Merdare od jutros je takođe počela primena recipročnih mera Vlade tzv. Kosova za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na tzv. Kosovo.

Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

Procedura po automobilu za izdavanje privremenih tablica traje oko deset minuta i na prelazu Merdare nema gužve. Za probne tablice je potrebna lična karta, saobraćajna dozvola ili ovlašćenje za upravljanje vozilom overeno od notara iz Srbije.

15:10 - Smena policije na "Jarinju"

14:30 - Petković - Ovakvo ponašanje je nedopustivo

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković izjavio je za RTS da treba da se poštuje sporazum iz 2011. godine, kao i dva sporazuma iz 2016. godine kojima se produžava rok trajanja neutralnih KS tablica.

Petković je pokazao dokument kojim je Priština naložila prestanak izdavanja KS tablica godinu dana pre isteka roka njihovog važenja.

- U sporazumu iz 2011. godine se jasno govori da samo za RKS tablice Beograd ima prava da izdaje probne tablice, a da to pitanje tek treba da se reši za prištinsku stranu i u tom sporazumu se ne pominje konkretno, kao što se spominje u tački 14 za RKS table. Mnogo je toga tu što je sporno - kazao je Petković, poručivši da "divljaštvo Aljbina Kurtija mora da prestane".

Naglasio je da će tokom današnjeg sastanka predsednika Vučića i Miroslava Lajčaka biti preneta jasna poruka.

- Ili će Briselski sporazum biti sprovođen i biti na snazi ili neće biti Briselskog sporazuma. Ovakvo ponašanje, gde imamo Prištinu koja odlučuje šta želi da primenjuje, a šta ne, je nedopustivo - rekao je Petković.

On je podsetio da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine i da već osam godina čekamo formiranje Zajednice srpskih opština. To je, ukazao je, sporazum koji je ratifikovan u prištinskom parlamentu.

- Za njih, ne za nas, on ima značenje međunarodno-pravnog ugovora i vidite, nema ni Evropljana, niti bilo koga sa strane koji će da reaguju na ovakvo ponašanje i kršenje svih tih sporazuma, nego Evropa ćuti - ukazao je Petković.

14:15 - Kurti pokazao tablice

Aljbin Kurti je u Skupštini tzv. Kosova rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani tzv. Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku "RKS".

Foto: Printskrin

 

13:10 - Kolone na "Jarinju"

13:00 - Šapić: Pokušavaju da destabilizuju Srbiju

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Aleksandar Šapić izjavio da su na delu pokušaji da se Srbija isprovocira na nesmotrenu reakciju kako bi neki dokazali tezu da Srbi žele da destabilizuju region.

- Srbija možda po prvi put u svojoj istoriji postaje stabilna, na sve moguće načine pokušava da osnaži sebe, ne ugrožavajući bilo koga - istakao je Šapić. On je za TV Hepi rekao da su primeri provokacija aktuelni događaji na Kosovu i Metohiji, ali i ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinju.

12:50 - Stano - Odmah spustiti tenzije između Beograda i Prištine

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Beograd i Prištinu da odmah spuste tenzije i da se uzdrže od jednstranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednjih sati čuo sa političkim liderima na tzv. Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima između severa KiM i Centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

- Pozivamo obe strane da se uzdrže od jedonstranih akcija i da spuste tenzije, odmah.

- Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju međusobno, uključujući i slobodu kretanja i tablice - kaže Stano.

- EU očekuje da (tzv.) Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodu za pomirenje, regionalnu saradnju i dobrobit garađana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omogućiti konačnu normalizaciju odnosa između Srbije i (tzv.) Kosova - zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju "obe strane" kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao "akcija ili reakcija na nešto".

- Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištine videli smo međusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu - zaključuje Stano.

12:35 - Oglasio se Aljbin Kurti

Aljbin Kurti tvrdi da oduzimanje srpskih tablica na KiM nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto "s druge strane".

Kako piše prištinska Koha, on je time mislio na Srbiju.

Foto AP

 

Kurti je u Skupštini tzv. Kosova rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani tzv. Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku "RKS".

Rekao je da je tzv. kosovska policija danas preduzela "neophodne akcije i konfiskovala sve nevažeće tablice" na administrativnim prelazima.

On je dodao da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa oznakom KS.

- Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana - rekao je Kurti.

12:30 - Mirno na "Jarinju"

Na administrativnom prelazu Jarinje situacija je trenutno mirna. Kamioni, ali i putnička vozila stoje u kilometarskoj koloni. Nadomak njih raspoređeni su pripadnici takozvane policije Kosova.

Kako javlja reporter "Novosti", u koloni se nalazi i nekoliko vozila Hitne pomoći.

12:15 - Gujon - Srbi sa severa KiM izuzetno uznemireni

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da su Srbi sa severa Kosova i Metohije izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja, posle dolaska specijalnih jedinica ROSU na prelaze Jarninje i Brnjak.

- Oklopna vozila prištinskih specijalnih jedinica ROSU su stigla jutros na sever Kosova i Metohije i blokiraju glavni put. Srbi su izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja - napisao je francuski humanitarac Arno Gujon na Tviteru.

Naveo je da će pratiti situaciju i u realnom vremenu i objavljivati informacije i na franucuskom jeziku.

11:35 - Spuštena rampa na Brnjaku

Spuštena je rampa na "Brnjaku", nema ulaza na Kosovo i Metohiju, ne dozvoljavaju da se uđe jer bi se pravile gužve ispred barikade.

Prema nezvaničnim informacijama, više desetina vozila kosovskih Srba krenulo je iz Kosvoske Mitrovice i Zvečana ka prelazu Jarinje.

11:35 - Petković - Ili će se Briselski sporazum poštovati, ili ga neće biti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je skandalozno ponašanje Aljbina Kurtija koji od ranog jutra šalje specijalne jedinice ROSU, koje su do zuba naoružane sa preko 20 oklopnih vozila, na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, kako bi se krenulo sa oduzimanjem i skidanjem srpskih tablica.

Petković je poručio Kurtiju da srpski narod neće nemo posmatrati ono što se dešava, jer ukidanjem tih tablica se ukida život na severu Kosova i Metohije, ali i da Briselski sporazum nije švedski sto sa kojeg Albanci mogu da uzimaju ono što im odgovara, a da ne poštuju ono što im ne odgovara.

- Ili će se taj sporazum poštovati, ili ga neće biti - izjavio je Petković za Tanjug.

11:25 - Helikopteri KFOR- a nadleću Jarinje

11:20 - Narod na "Jarinju"

11:05 - Kamioni čekaju na "Brnjaku"

Kako javlja reporter "Novosti", na prelazu Brnjak nalazi se desetak kamiona koji čekaju od šest jutros.

Na 100 metara sa strane tzv. Kosova su napravljene barikade, a vozači su vidno nezadovoljni situacijom.

Sa strane tzv. Kosova je par blindiranih vozila sa specijalcima ROSU koji nose duge cevi.

- Godinama vozim bez ikakvih problema, ali zbog politike ispaštamo mi, obični ljudi. Ko zna koliko ljudi se jutros vratilo sa prelaza, porodice sa decom, starci, ljudi koji žive u okolnim selima, a koji sad ne mogu da pređu do svoje njive, livade - kaže jedan od vozača.

Foto: N.K.

 

11:02 - Pripasnici ROSU sa dugim cevima pretresaju građane

Pripadnici specijalne jedinice ROSU od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova i Metohije okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na tzv. Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice.

Policija tzv. Kosova je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade ROSU, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova i Metohije.

11:00 - Tablice KM, PR i GL ne mogu više na sever Kosova i Metohije

Primena privremenih registarskih tablica za vozila sa srpskim registracionim oznakama sprovodiće se na celoj teritoriji tzv. Kosova. Policija će danas upozoravati vozače koji upravljaju vozilima sa registracionim oznakama gradova Srbije i koji su pre uvođenja recipročnih mera ušli na Kosovo da su u obavezi da izvade privremene tablice, saznaje Kosovo onlajn u policiji.

Donošenjem odluke o recipročnim merama prestaje važenje KS tablica kao i registracionih oznaka gradova na Kosovu koje izdaju policijske uprave MUP Srbije koje su sa Kosova izmeštene u gradovima Srbije.

Važeće su samo RKS oznake. Tablicama KM, PR, GL, novom odlukom Vlade tzv. Kosova nije moguće više upravljati vozilima ni na severu tzv. Kosova, rečeno je za Kosovo onlajn u kosovskoj policiji.

Zbog većeg broja vozila sa srpskim oznakama u Gračanici, Štrpcu i Kosovskom pomoravlju, postoji mogućnost razmatranja opcije da se privremene tablice izdaju u opštinskim registracionim centrima.

Policija od jutros obaveštva vozače da privremene tablice mogu preuzeti usključivo na prelazima između tzv. Kosova i Srbije.

10:50 - Ovako izgledaju probne tablice

10: 30 Milivojević - Kurti uvođenjem reciprociteta praktično ukida dijalog

Aljbin Kurti počinje da sprovodi reciprocitet čije uvođenje je obećao i tim potezima nameće državnost (tzv.) Kosova, jer suština nije da Beograd prizna kosovske tablice, nego (tzv.)Kosovo kao državu, kaže diplomata Zoran Milivojević.

- Ono što je ključno u celoj priči to je da je to najavljeno, da nije bilo reakcija do sada na Kurtijevo ponašanje, i da on praktično sprovodi svoju zamisao da se samo može razgovarati o statusnim pitanjima, da ignoriše sve sporazume i praktično ukida dijalog - rekao je Milivojević za Kosovo onlajn.

Kaže da se sve to dešava uz odsustvo rekacije međunarodne zajednice i da je njegov utisak da Kurti ima podršku za takvu politiku pritiska na Srbiju da prizna takozvanu realnost.

- Ukoliko izostane bilo kakva reakacije međunarodne zajednice na postupke Kurtija, potpuno je jasno da se tu radi o jednoj sinhronizaciji Kurtija i međunarodne zajednice u cilju pritisaka da se po svaku cenu isposluje da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost (tzv.) Kosova - rekao je Milivojević.

10:10 - Napeto na Jarinju

09:50 Svečlja - Cilj akcije da se sprovede Sporazum o slobodi kretanja

Policija tzv. Kosova i ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini sprovode akcije na svim prelazima sa ciljem da sprovedu Sporazum o slobodi kretanja, pre svega pitanje registarskih tablica, izjavio je ministar Dželjaj Svečlja.

Svečlja je to napisao na svom Fejsbuku i dodao da je akcija preduzeta kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine "kojim se obavezuje obezbeđivanje registarskih tablica sa oznakama Srbije", prenosi Koha.

Prema njegovim rečima, "od 15. septembra u saobraćaju nisu vozila sa oznakama KS navodeći da su jedine legalne tablice one sa oznakom RKS".

- Situacija je mirna. (tzv.) Kosovska policija preduzima sve potrebne operativne i logističke mere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi - rekao je Svečlja.

09:46 - Vučić zakazao hitnu sednicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Prema našim informacijama na stolu će biti analiza poslednjih napada na Srbe u našoj južnoj pokrajini, kao i poslednja odluka o skidanju tablica sa srpskih automobila kojom je vlast Aljbina Kurtija dovela Kosovo i Metohiju na rub novih sukoba.

9:32 - Građani Leposavića kreću na Jarinje

U Leposaviću je počelo okupljanje građana koji kreću ka prelazu Jarinje, gde je pojačano prisustvo specijalnih jedinica ROSU.

U Leposaviću je parkirano više kamiona i automobila.

U međuvremenu, prištinski mediji prenose da je Vlada tzv. Kosova odlučila da uspostaviti reciprocitet sa Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila, a u dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne tzv. kosovske tablice, na svim prelazima.

Svečlja je na Fejsbuku napisao da su jedine službene tablice one sa oznakom "RKS" koje izdaju službenici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno su Srbi sa severa Kosova i Metiohije blokirali prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici ROSU zahtevaju od njih da se raziđu.

9:05 - Narod blokirao prelaz Jarinje

Srbi sa severa Kosova i Metohije, blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici ROSU zahtevaju od njih da se raziđu.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica ROSU i najavljenog uspostavljanja reciprociteta, od strane vlasti u Prištini, za saobraćajne tablice sa oznakama Republike Srbije

Oni su zaustavili sauobraćaj u obe kolovozne trake, a specijalne jedinice ROSU traže od njih da se raziđu. Na Jarinju je trenutno primetna velika tenzija.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice ROSU prve blokirale put i sa dugim cevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Na prelazu Jarinje od jutros je prisutan veliki broji propadnika specijalnih policijskih jedinica ROSU, koji su sem na Jarinju raspoređeni i na drugom prelazu prema Srbiji, Brnjaku, kao i širom severa Kosova.

To, kao i činjenica da su vlasti u Prištini najavile da počinju sa uspostavljanjem reciprociteta prema Srbiji, izazvalo je veliku zabrinutost i revolt građana srpske nacionalnosti.

9:00 - Oglasio se potpredsednik Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je da su specijalne jedinice Rosu na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak jutros rasporedile 20 vozila, od kojih više od 10 blindiranih, i dodao da su pripadnici te jedinice "naoružani do zuba".

8:40 - Počelo oduzimanje tablica

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova i Metohije, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje.

Prema informacijama izveštača RTS-a, taksa je pet evra, a probne tablice traju dva meseca.

7:34 - 20 vozila specijalne jedinice ROSU zauzelo Jarinje i Brnjak

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima ROSU nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su juče i u noći između subote i nedelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, što je izazvalo zabrinutost Srba na severu Kosova i Metohije.

- Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju - rekao je juče predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz policije tzv. Kosova potvrdili su kasnije za pojedine medije da se kontejneri na Jarinju postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana "počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama".

- Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom - istakao je Petković.

BONUS VIDEO - HAOS KOD GENEKS KULE: Tuča na auto-putu, policija privela više lica

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama