VUČIĆ POSLE SASTANKA SA ERDOGANOM: Turska je prijatelj Srbije i njihova podrška nam je važna

Novosti online

18. 09. 2021. u 12:26

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ЕРДОГАНОМ: Турска је пријатељ Србије и њихова подршка нам је важна

Foto: Printskrin

Vučić je rekao da je imao dobar razgovor sa Erdoganom i da su pričali dva sata. 

Foto: Printskrin

Prvenstveno je tema razgovora bila ekonomija. 

- Omogućićemo našim građanima bolju robnu razmenu i lakši prelazak granice. Naša saradnja je sada na najboljem mogućem, rekao bih istorijskom nivou - rekao je Vučić.

Takođe, Vučić i Erdogan su pričali i u odnosima u regionu, kako bilateralnih, tako i multilateralnih.

- Do kraja godine očekujem zvaničnu posetu predsednika Erdogana Srbiji - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Turska važna regionalna sila.

- Razgovarali smo o donosima u regionu i ima tu nekih stvari koje ne mogu da otkrivam. Važno je da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine. Turska je prijatelj Srbije i njihova podrška nam je važna i u očuvanje regionalnog mira i stabilnosti - kaže Vučić.

Predsednik je naveo da je robna razmena sa Turskom uvećana višestruko i da će građani Srbije imati velike koristi od saradnje sa ovom zemljom.

- U politici i ekonomiji ne postoji ništa što se rešava za dan - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je lično zadovoljan sastankom sa Erdoganom.

Vučić je tada izrazio zadovoljstvo postignutim nivom bilateralnih odnosa za koje je rekao da ih odlikuje intenzivan politički dijalog, produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje, a ocenjeno je da "izuzetan lični i profesionalni odnos dvojice predsednika značajno doprinosi razvoju političkih, ekonomskih i svih drugih veza izmedu Srbije i Turske".

- Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta - naveo je Vučić.

Inače, kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, spoljno-trgovinska razmena iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a u našoj zemlji posluje više od 800 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Medijska histerija u Hrvatskoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je histeriju hrvatskih medija i rekao da očekuje da ih opišu da su gori od svih srpskih tabloida zbog toga što bi i on sam potpisao 80 odsto stvari koje su napisali. 

Vučić je rekao da nikada u savremenoj istoriji, ni u jednoj zemlji, nije vođena hajka na nekoga danas, kao na njega u Hrvatskoj.

Vučić je rekao da su Hrvati i dalje ispred nas u odnosu BDP po glavi stanovnika, ali da Srbija smanjuje tu razliku.

- Toliko su lepog i pozitivnog o meni napisali. Sve što kažu rado bih potpisao i prihvatio. Optužiće ih da su gori od srpskih tabloida. Nikada ovakva kampanja nije bila protiv nekog sa toliko naručenih tekstova u svim hrvatskim medijima. Ono što im je najbolnije, pored priča o tome kako Srbija nabavlja oružje, priče o srpskoj zastavi je ona j naslov "Neće nas Srbija još desetljećima stići". Oni tu ne govore o apsolutnom BDP već o BDP po glavi stanovnika, ali se i taj odnos menja i sve više smanjuje. Mi njima čestitamo što su ekonomski napredovali i postali deo EU i NATO i tako ostvarili svoje snove. Ponoviću još jednom, Srbija se neće plašiti i stideti svojih uspeha. Bežali su nam u ukupnom BDP-u, a sada ćemo završti godinu približno. Srbija stiže i prestiže Hrvatsku po svim ekonomskim parametrima i to je ono što ih najviše boli. Čestitam im na svim uspesima, ali ja se radujem svim uspesima moje zemlje, radujem se i naoružanju i našoj jakoj vojsci koja nikog ne napada, niti ima želju, već štiti interese Srbije i srpskog naroda. Radujem se jakoj Srbiji - kaže Vučić.

Razmislite zašto im ja toliko smetam, rekao je Vučić.

Prozapadna opozicija - Niko u Srbiji neće da glasa za njih

Vučić kaže da je glavni problem prozapadne opozicije što ne postoji dovoljno jaka snaga spolja koja bi ih na silu dovela na vlast.

- Niko u Srbiji neće da glasa za njih. Možda neko, ali nedovoljnio da osvoje vlast. Tim ljudima nije stalo do nikakvog razgovora i dogovora. Videli su ljudi i iz Evrope da deo opozicije zanima samo kako da napune svoje džepove i da tu nema nikakve politike - konstatovao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)