VASILJEVIĆ: Pitanja Merkel postavljana po uobičajenoj praksi za goste

Tanjug

15. 09. 2021. u 11:00

SAVETNICA za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević izjavila je danas da su za posetu kancelarke Angele Merkel svi mediji u Srbiji bili ranije obavešteni da će moći da prate posetu, ali ne i zajedničku konferenciju zbog epidemioloških mera, kao i da će svaka medijska grupacija moći da pošalje jedan svoj medij.

ВАСИЉЕВИЋ: Питања Меркел постављана по уобичајеној пракси за госте

Foto Tanjug

Vasiljević je za TV Prva tako odgovorila na kritike da Njuz maks adriji nije bilo dozvoljeno prisustvo i dodala da je ona obavestila direktora TV N1 Igora Božića da iz grupacije Junajted medija može konferenciji da prisustvuje jedan medij.

- On mi je odgovorio da će u tom slučaju biti poslat TV N1 i da će on obavestiti direktora Njuz maks adrije Slobodana Georgieva. Šta se između njih dvojice desilo, to nije ni moj problem ni predsednika, već u njihovoj internoj komunikaciji - rekla je Vasiljević.
Istakla je da je nemačka strana uputila molbu da se na konferenciji za medije poštuju epidemiloške mere i da stolice sa sve četiri strane imaju po metar i po odstojanja.
Ona je navela da konferenciji nisu mogli da prisustvuju ni Alo, Informer, B92...
Dodaje da su odabrali elektronske medije, televizije i agencije koje će moći da pokriju događaj i od kojih će drugi mediji moći da preuzmu materijal.
Upitana da prokomentariše kritiku novinara Vukašina Obradovića da su "samo odabrani, RTS i Tanjug, imali mogućnost da postave pitanja Angeli Merkel da se ne bi talasalo", Vasiljević je kazala da je praksa kada dolaze strani zvaničnici da se postave samo po dva pitanja.
Vasiljević je istakla da je to praksa ne samo u našoj zemlji, već svuda u svetu, da na konferencijama, kada strani zvaničnik dolazi u neku zemlju, novinari mogu da postave po jedno, dva ili da nema pitanja, kao što je, podseća, bio slučaj kada je predsednik Kine boravio u našoj zemlji.
Ističe da su se o broju pitanja dogovarali sa nemačkom stranom.
- Obradović je zaboravio da pomene da su pored Tanjuga i RTS-a pitanja postavljali i nemačka agencija DPA i kolega iz Zidojče cajtunga - rekla je Vasiljević i ukazala da DPA nikada nije bila agencija koja je bila na strani vlasti i da ima kritički stav prema vlastima u Srbiji.
Dodaje da nisu zahtevali pitanja od srpskih medija i ističe da je RTS, kao nacionalna televizija koja je radila i prenos tog događaja, imala pravo na pitanja, kao i uvek kada dolaze strani zvaničnici.
Vasiljević je istakla da se pitanja tako raspoređuju i u Berlinu i u Londonu i dodala da je tako bilo i na konferenciji u Tirani.
Istakla je da se i Tanjug javio za pitanje i dodala da je pokušao da dođe i do intervjua sa kancelarkom Merkel, najpre preko Predsedništva, a potom i preko Ambasade Nemačke.
Vasiljević je zaključila da je poseta kancelarke bila toliko uspešna da su je kritičari želeli pokvariti time da kao glavnu temu nametnu to što nisu mogli da uđu na konferenciju za medije.
Vukašin Obradović je za list "Danas" izjavio da je boravak Merkelove u Srbiji očigledno pažljivo planiran i da je "čak unarped predviđeno ko će i koja pitanja da postavi", kako se ne bi "talasalo" sa pitanjima koja nisu u korist predsednika.
U istom tekstu, direktor Njuz maks adrije Slobodan Georgiev naveo je da novinari tog medija nisu mogli da prisustvuju konferenciji, iako su poslali akreditacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIGOVI I ORLOVI DEMONSTRIRAJU SILU NA PEŠTERU: Pogledajte kako izgleda moćna avijacija Vojske Srbije (VIDEO)