VUČIĆ OTKRIO PODLE NAMERE KOMITA: Plan je da ugase Srpsku pravoslavnu crkvu Crnoj Gori i da Srbi potpuno nestanu

Novosti online

05. 09. 2021. u 11:36

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je u Crnoj Gori postojala namera da se Mitropolija crnogorsko-primorska odvoji od SPC i proglasi Pravoslavnom crkovom u Crnoj Gori i da se, kako kaže, Srbi na vremenom asimiliju i nestanu i da u Crnoj Gori bude više od tri četvrtine crnogorskog pravoslavnog naroda.

ВУЧИЋ ОТКРИО ПОДЛЕ НАМЕРЕ КОМИТА: План је да угасе Српску православну цркву Црној Гори и да Срби потпуно нестану

Foto N. Skenderija

- To je bio politički plan koji su pokušali da izguraju, a onda sam im kriv ja i kriva im je Srbija jer smo donijaći informacije iz različitih izvora prepoznali njihov plan i počeli da otvoreno o tome govorimo - rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva.

Naglasio je da je jedino što Srbija traži pravo da ljudi mogu da se zovu vernicima SPC.

Komentarišući zelene zastave koje isticali pripadnici Komitskog saveza na protestina na Cetinju, Vučić je kazao da su te zastave dobile naziv po boji propagandnog materijala koji su komiti delili posle Prvog svetskog rata u Crnoj Gori.

Obajsnio je da su se komiti u crnoj Gori u početku izjašnjavali kao Srbi, ali da nisu bili za besulovno ujedninjenje sa Srbijom već za federalni, pa potom konfederalni status.

Dodao je da su taj pokret predvodili Krsto Popović Zrnov i Jovan Plamenac i da su tu ideologoju na različite produžavali Sekula Drljević, a zatim i ustaški namesnik Savić Marković Štedimlija.

Vučić je kazao da je Štedimlij bio Crnogorac, ali je izvodio poreklo crnogorske nacije kroz knjigu ''Crvena Hrvatska'', kao i da je bio prvi urednik glasnika Hrvatske pravoslavne crkve, koja je stvorena u aprilu 1942.godine.

Ocenio je da ono što se danas dešava srpskom narodu u Crnoj Gori i što se dešavalo Srbima u Hrvatskoj tokom 90-ih nastavak sličnih ideologija čiji je cilj da Srpska crkva bude ugašena.

- Namerno je zovu crkva Srbije iako je srpska crkva koja nikada nije odbijala ljude pravoslavne veroispovesti - rekao je Vučić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda