KO JE BAJDENOV ČOVEK ZA BALKAN: Uzdamo se u Eskobarovu sestru, koja je oduševljena našom zemljom

S. V.

31. 08. 2021. u 09:37

KARIJERNI diplomata Gabrijel Eskobar, zamenik ambasadora SAD u Srbiji potvrdio je u ponedeljak da od 7. septembra preuzima novu dužnost - funkciju izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

КО ЈЕ БАЈДЕНОВ ЧОВЕК ЗА БАЛКАН: Уздамо се у Ескобарову сестру, која је одушевљена нашом земљом

Gabrijel Eskobar / Foto Tanjug

Na tom mestu zameniće Metjua Palmera i biće zadužen za rešavanje brojnih pitanja na Zapadnom Balkanu i za dijalog Beograda i Prištine.

Zanimljivog i zvučnog prezimena, važi za odličnog poznavaoca Balkana, pogotovo Bosne i Hercegovine, a za njega kažu da je nepristrasni i energični diplomata. Kako saznajemo, Eskobar je veoma druželjubiv, poput Godfrija voli srpsku hranu, izlaske i naš način života. U Beogradu je bio 2001. godine kao šef političkog odeljenja odmah pošto je Amerika ponovo otvorila ambasadu u našem glavnom gradu. U bivšoj Jugoslaviji je od 1998. do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, zatim zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici. Pre nego što se vratio na Balkan, bio je viši savetnik ambasadora zadužen za sektor ekonomskih pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu, gde je većinu mandata obavljao kao zamenik ambasadora.

Eskobar je bio i koordinator za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta (2017. i 2018.), zamenik ambasadora u američkoj ambasadi u La Pazu u Boliviju (2014 - 2017), generalni konzul u američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu i vođa američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku (2013-2014). Za zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu imenovan je u avgustu 2019. godine, a do dolaska ambasadora Entonija Godfrija bio je otpravnik poslova.

Inače, sestra Eskobara je demokratski kongresmen iz Teksasa, nekoliko puta je bila u Srbiji i oduševljena je našom zemljom. No, to ne treba da bude garancija da će nam novi emisar biti naklonjen. Jer, nije nam mnogo pomoglo što je supruga njegovog prethodnika - naše gore list.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TENKOVI KAO PONOS SRBIJE: Pogledajte demonstraciju sile na Pešteru (VIDEO)