IZUZETNO POVOLJNA MAKROEKONMSKA SITAUCIJA U SRBIJI: Siniša Mali sastao se sa Julijom Ustjugovom

Novosti online

30. 08. 2021. u 13:12

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali sastao se danas na novom šeficom Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu (MMF) Julijom Ustjugovom, sa kojom je razgovarao o predstojećoj Misiji MMF-a, kao o o alokaciji SDR (Special Drawing Rights) po kojoj Srbiji pripada 890,2 miliona dolara.

ИЗУЗЕТНО ПОВОЉНА МАКРОЕКОНМСКА СИТАУЦИЈА У СРБИЈИ: Синиша Мали састао се са Јулијом Устјуговом

Foto: Ministarstvo finansija

Sagovornici su najpre razgovarali o makroekonomskoj situaciji u Republici Srbiji, koja je ocenjena kao izuzetno povoljna s obzirom na to da je, zbog dobrih rezultata iz prva dva kartala, Ministarstvo finansija povećalo projekcije rasta za ovu godinu na 6,5 odsto.

Mali i Ustjugova su razgovarali i o procesu povlačenja sredstava koje je MMF alocirao za sve države članice, koje je najveće u istoriji, i koje za Srbiju iznosi 890,2 miliona dolara. Dobijena sredstva ne predstavljaju klasičan zajam, a za njih će se računati godišnja kamata od 0,05 procenta.

Mali je istakao da je MMF na ovaj način pokazao ozbiljnost i odgovornost u doba krize, i nameru da se svet što pre oboravi od pandemije korona virusa i da nastavi dalje.

Na sastanku je precizirano i da će prva zvanična Misija MMF-a u okviru novog savetodavnog aranžmana biti održana u drugoj polovini oktobra. Tema misije će biti budžet za 2022. godinu, nastavak strukturnih reformi i fiskalna pravila, što i jeste deo novog aranžmana.

Novi savetodavni aranžman Republike Srbije i MMF-a potvrdio je odbor u Vašingtonu 18. juna 2021. godine, trajaće 30 meseci i ne podrazumeva finansijsku podršku, već isključivo savetodavnu.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije