ČANAK LJULJA KOALICIJU: Izjavom da je za njega Kosovo nezavisno, lider ligaša ugrozio savez sa naprednjacima u Novom Sadu

Z. GRUMIĆ

18. 08. 2021. u 10:13

NEDAVNO izrečeni stav lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da je "Kosovo nezavisna država" kao i čitav niz drugih, potpuno različitih, gledišta u odnosu na vladajući SNS o krupnim državnim i političkim pitanjima, ponovo je aktuelizovao pitanje održivosti koalicione saradnje ligaša i naprednjaka na lokalnom nivou.

ЧАНАК ЉУЉА КОАЛИЦИЈУ: Изјавом да је за њега Косово независно,  лидер лигаша угрозио савез са напредњацима у Новом Саду

Foto Tanjug

Tu opciju dodatno je "podgrejao" i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je u intervjuu, za "Novosti", rekao da su zahtevi da SNS raskine koaliciju sa Ligom "potpuno logični, razumni i prirodni" jer, kako je naveo, teško je običnom čoveku da razume kako funkcioniše "komunalna koalicija" kad su stavovi o političkim, stranačkim i ideološkim pitanjima potpuno različiti.

To se pre svega odnosi na koalicionu saradnju SNS i LSV u Novom Sadu koja se, imajući u vidu izjave obeju strana, uspešno sprovodi evo već u drugom mandatu vladajuće većine grada.

Gradonačelnik Miloš Vučević, koji je i potpredsednik SNS, ranije je u više navrata izjavljivao da je u Novom Sadu napravljena koalicija pre svega radi efikasnijeg rešavanja komunalnih i tehničkih problema:

- Mogu da razumem da pojedine stranke unutar koalicije imaju različite poglede o određenim temama. Poštujem svačiji stav. A možda je i pošteno da Liga i kaže šta misli o tome, nego da nešto bude uvređena.

I zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ističe da je "komunalna koalicija" naprednjaka i ligaša u Novom Sadu formirana da bi zajednički uradili "neke stvari na lokalnom nivou", bez obzira na suprotstavljene političke stavove o, kako je rekao, statusu Kosova, evropskim integracijama, saradnji Srbije sa Rusijom i drugim pitanjima.

- Liga nije želela da se menja, ni prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma, niti danas to želi a to i novosadski naprednjaci znaju. Ali, ako SNS smatra da je došlo vreme za raskidanje koalicije, to je onda njihova odluka - kazao je Kostreš za "Novosti".

SPORNA REZOLUCIJA

OPOZICIJA u novosadskom parlamentu, koju čine SRS i DSS, kad god se za to ukaže prilika, kritikuje saradnju naprednjaka i ligaša.

- Liga s jedne strane učestvuje u vlasti i koristi njene "blagodeti" a s druge ne podržava stavove koalicionog partnera i vodi svoju politiku - rekli su radikali.

A Gradski odbor DSS je nedavno zatražio da ligaši budu izbačeni iz gradske vlasti zbog predloga da parlament Srbije usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista